Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Николай Неделчев за Varna24.bg: Изкуството е мост към душата на хората!
Автор: Пламена Николова 08:39 / 13.01.2017Коментари (0)1407
Интерпретирането на изкуството е като любовта, каквото и да кажеш за него ще е вярно, споделя за Varna24.bg създателят на проекта "Образ и подобие", който бе представен в най-големите български градове, сред които и Варна. Изложбата включваше 77 автопортрети на съвременни творци, собственост на колекционера. 

Николай Неделчев е основател и изпълнителен директор на най-голямата специализирана група за маркетингови комуникации в България-Publicis One, която скоро празнува 20-я сиюбилей. За този период компанията се утвърждава като лидер в реализацията на интегрирани кампании, включващи областта на връзките с обществеността, рекламата, медийното планиране, промоционалния и събитиен маркетинг, интернет и дигиталните решения, производство на аудио-визуални продукти, отличени с десетки престижни награди. Член е на редица български и международни професионални организации. Извън бизнеса е меценат и колекционер.Има две деца, обича изкуството, книгите, спорта и пътуванията.

-Г-н Неделчев, кое провокира раждането на проекта "Образ и подобие", кое е уникалното и различното в тази изложба?

-Преди няколко години се запалих по колекционирането. Купувах картини, които ми харесват, произведения от много автори, но без обща цел. В съзнанието ми започна да се оформя колекционерско мислене и да се самообучавам. По същото време купих три автопортрета от Вихрони Попнеделев. Малко след това взех и автопортрет на Свилен Блажев,в типичния за него стил от кал.Тогава, по естествен път тези четири творби, заедно с усещането, че ми трябва фокус, доведоха до зараждането на идеята за колекциониране на автопортрети. Първо се обърнах към хората, коитохаресвах и познавах лично. После се свързах с изкуствоведа Надя Тимова, която ми показа много непознати за мен млади автори. Акад. Светлин Русев също ми даде ценни подсказки към кои творци да се обърна и така с общи усилия сглобихме колекцията от 77 автопортрета. Подготовката на целия проект отне около две години и половина, но тази експозиция в крайна сметка се превърна в своеобразен автопортет на съвременното българско изкуство. В изложбата реално може да се види претворяването на собственото Аз и респективно себеоценка на голяма част от българските съвременни творци от различни поколения и школи. Смятам, че именно това обединение, в допълнение с разнообразието от стилове и подходи прави колекцията уникална по рода си.

-Какво е впечатлението Ви от въздействието на изложбата върху публиката в различните градове на страната?

-Изложбата премина през четири града - София, Пловдив, Русе и Варна. Освен посетителите имаше и много местни художници, които биха искали да се включат в проекта. За мен най-интересното е, че колекцията може да се възприеме като една времева капсула и художествен акт, запечатващнивото на българското изобразително изкуство към определен момент. Работи се по една тема, изявени творци в цяла поколенческа гама, съзвездие от имена и усещане за това, къде е българското изкуство сега.

-Изненада ли Ви с нещо реакцията на хората?

-Първоначалната реакция на аудиторията донякъде бе свързана с кампанията, която популяризираше изложбата. Рекламата имаше за цел да провокира и да вкара посетители в изложбените зали. Истината е, че днес хората не ходят много по изложби, смятат, че е елитарно или скучно занимание. Но навсякъде броят посетители беше по-висок от обичайния за периода и за този резултат определено принос имат провокативните рекламни послания. Това, което за мен бе приятна изненада е, че млади хора харесваха творби на по-зрели автори и обратното, по-възрастни посетители оставаха очаровани от работата на младите творци. Това показва, че изкуствотоне може да се категоризира в определени рамки или шаблони.

-Какво обединява всички тези различни по възраст и стил автори, участващи в изложбата?

-Добрият автопортрет е не това, което един човек вижда в огледалото, а това, което човек вижда вътре в себе си. В този смисъл "Образ и подобие" обединява авторите не само на база тяхната артистична креативност, но най-вече показва техния вътрешен свят чрез собствената им дълбоко психологическа и откровена себеоценка.

-Какво е Вашето лично послание към публиката с тази изложба?

-Изкуството е мост към душата на хората. Автопортретът е един от най-трудните жанрове. Това изисква висока доза самокритичност и самонаблюдение. Много малко от тези автопортрети бяха готови, ние се свързвахме с авторите и после те работиха. Някои от творците признаха, че не са си правили автопортрет от 20 години и приеха проекта като лично предизвикателство. А моето послание е, че виждайки творбите освен артистичния капацитет, можеш да надникнеш във вътрешния свят на авторите.

-Интересна е платформата за споделяне, имаше ли изненади за Вас в коментарите?

-Имаше някои много точни попадения. Интерпретирането на изкуството е като любовта, каквото и да кажеш за него, все е вярно. Говорим за лично разбиране, как те е докоснало и какво виждаш. В някои от коментарите иинтерпретации, които видяхме определено има творчески заряд и потенциал от сферата на рекламната и PR индустрия, където нивото на сетивност и умението да боравиш с възприятия е ценено качество.

-Имате ли любими творби в тази изложба, кои и защо?

-Много е трудно да посоча само една. Добрият автопортрет е този, който разказва историята на душата, не този, който запечатва лицето. В него има голяма доза "разголване" и изисква човек да направи нещо, което по принцип хората правят рядко - да погледне вътре в себе си, да си направи равносметка, да се запита какво съм направил, къде съм, какъв съм, защо съм такъв. Щастлив съм, че в колекцията "Образ и подобие" има много такива автопортрети и смятам, че това е едно от големите й достойнства. В нея има много различни като стилистика и иконография творби и много искрени портрети. За мен това е най-ценното и затова цялата колекция ми харесва.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: