Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Николай Василев: Изборите за национален и европейски парламент трябва да се проведат едновременно
Автор: Екип Varna24.bg 15:10 / 15.12.2008Коментари (0)758
„Подкрепям идеята изборите за национален и за европейски парламент през 2009 г. да се проведат едновременно." Това каза министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев по време на дискусия на тема „Да спасим почтеността на изборния процес в България". Дискусията, организирана от НДСВ и Фондация „Фридрих Науман" се проведе днес, 15 декември 2008 г. във Варна, съобщиха от МДААР.

Първият аргумент за това е, че избори в един ден ще струват с около 20 млн. лева по-малко от избори два пъти - нещо, което може да се спести на българските данъкоплатци, без от това да страда демокрацията. За сравнение спестяването, което може да се получи от сливането на двата вота, е приблизително сумата, необходима за студентските стипендии за 1 година, посочи министър Василев.

Вторият аргумент е, че това ще улесни организацията на изборите. Традиционно в процеса по техническа подготовка и провеждане на избори участват над 100 000 души в цялата страна - секционни и районни комисии, служители от областните и общинските администрации и др. Министърът направи прогноза, че обединяването на двата вида избори в един ден може да допринесе и за повишаване на избирателната активност.

Други идеи на НДСВ, които бяха представени на дискусията, бяха свързани с провеждане на национален референдум, в който българските граждани да се произнесат дали подкрепят въвеждането на задължително гласуване; да се засили наказателната отговорност за търговията с гласове; да се въведат строги правила срещу „черни" партийни каси и намаляване на зависимостта на партиите от частни икономически интереси.

В своето изказване Николай Василев призова Народното събрание да работи за по-навременно приемане на новото изборно законодателство, защото това ще улесни организацията на изборите. Като министър, който отговаря за техническата подготовка на изборите, той обясни, че всякакви промени и нововъведения, приети в последния момент, биха застрашили нормалното и безпроблемно протичане на изборния процес.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: