Николай Василев за управляващите: Сегашните хора дойдоха на власт при нулева инфлация през лятото на 2021 година

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:21 / 09.01.2024
1257
През последните години е направено малко в подкрепа на бизнеса. Балансът е силно нарушен в полза на популизма и синдикализма към изкуствено административно повишаване на доходите. Неслучайно икономическият растеж за миналата година засега е около 1.8%, което е близо до нула. Това коментира в ефира на Нова нюз бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев.

Според него по-висок икономически растеж се постига с много мерки и реформи в комплект, а такива няма. "Основната роля на държавата, според сегашните управляващи, е да раздава пари на калпак, основно за социални разходи, както и за повишение на минималната работна заплата. Политики за привличане на инвестиции почти няма, липсва облекчаване на регулаторни режими,  приватизация, концесии... Но има държавен комунизъм - все повече харчове, държавни предприятия, по-голяма роля на държавата в икономиката. Това не е никаква градска десница, това си е градска левица", коментира Василев.

По думите му управляващите ни вкарват в много "криви огледала". "Хвалят се с противоположни неща. Първо казват, че големият дефицит е по-добър от балансирания бюджет, после се хвалят с балансиран бюджет и накрая правят голям дефицит. След това пък казват, че дефицитът е само 2.2%", каза още Николай Василев.

Според него наличието на инфлация няма никакво отношение към бюджетния дефицит.

"През цялата 2022 г. задавах един въпрос: къде отидоха 9 млрд. за 9 дни? Отговориха на 10 юни, когато падна правителството, с една малка табличка, в която имаше имена на министерствата и данни за това кое колко е получило, но сумата пак не излизаше с 600 млн. лева", добави Василев.

Той бе категоричен, че държавата не изпълнява капиталовите си разходи.

По думите му политиките на кабинетите в последните три години са силно проинфлационни, а не антиинфлационни. "Сегашните хора дойдоха на власт при нулева инфлация през лятото на 2021 г.", подчерта Василев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (504):
10.05.2024 Пенсионерите у нас може да останат разочаровани!
10.05.2024 Икономист: Притеснен съм за психическото състояние на политическата класа, има нещо шизофренично в това да освобождаваш хлебната индустрия от ДДС
10.05.2024 Ето в кои пенсионни фондове активите нарастват нaй-бъpзo. Ще бъдете
изненадани
09.05.2024 Икономист: Минималната заплата трябва да достигне жизнения минимум, който е около 1500 лева
09.05.2024 НОИ с важна информация за доходите на българите
09.05.2024 Добра новина само за един на всеки десет пенсионери
Още новини от Национални новини:
Министър Кондева с важна новина за изграждането на Национална дет...
Голям български производител придоби 100% от акциите на италианск...
Пенсионерите у нас може да останат разочаровани!
Пеевски категоричен: Няма да допуснем България да бъде употребява...
Двегодишното дете от Враца може да се движи, травмата била изключ...
Стана ясно колко души са загинали при трудови злополуки в Българи...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).