Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нинова: Българското производство на храни е особено важно
Автор: Цвети Тончева 12:07 / 29.04.2022Коментари (0)704
© Varna24.bg
Дойдохме не само за да чуем на място каква е ситуацията с българското производство на плодове и зеленчуци, а и да търсим решение на проблемите, каза при посещението си в зеленчуковата борса в Първенец министърът на икономиката Корнелия Нинова, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

За нас българското производство на храни е особено важно и от години отстояваме тази политика за защита на родното производство, каза още Нинова. Трябва да се мисли занапред, защото може да има проблеми с продоволствието за страната ни. Нинова отбеляза ,че ако миналата година подкрепата за родното производство е била 29 млн. лева, то сега до този момент е 53 млн. лева. Правителството настоява за допълнителни 100 млн. лева. Повечето производители се оплакват от високата цена на тока, затова правителството ще отпуска по 300 лева на мегават час подкрепа. Високите цени на торовете също са проблем в момента. Затова е предвидена и държавна помощ от торове.

“Вие се убедихте, че и тук всеки казва, че не иска война, иска да не се изнася оръжие, да е спокойно, за да работят", каза Нинова. “Голямата ни цел е да подпомогнем българското родно производство, правим и ще направим повече да възстановим земеделието, нашите земи са плодородни", добави тя.

По думите й обаче половината от тези производители, които и в момента са на борсата в Първенец не са регистрирани, а търсят подкрепа. “Очевидно трябва да се ангажираме да им помогнем да се регистрират, защото правителство прави много да ги подпомогне финансово", каза още министърът на икономиката.

“Газ ще гарантираме, но въпросът е на каква цена. Вчера земеделските производители се обединиха около позицията да се замрази цената на газта, а разликата от увеличението и да се поеме от правителството", каза още Корнелия Нинова и посочи, че това искане е разумно и по този начин няма да се оскъпи стоката им. Настоява се още и за нулево ДДС върху плодове и зеленчуци. Държавата има инструмент и ще получи прихода от допълнителното облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества.

Корнелия Нинова коментира и политически теми. Тя посочи, че БСП веднага ще напусне коалицията, ако се гласува и правителството реши да изнася оръжие за Украйна. Тя бе категорична, че досега не е изнесен и един патрон нито за Украйна, нито за Русия. България изнася оръжие в над 50 страни и между тях не са тези двете. Освен това договорите са сключени от преди войната и не от това правителство. Но когато оръжието вече е продадено държавата, в която е отишло решава дали да го доставя на трети страни. Тук вече контролът е извън нас.

Гледайте повече във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
Лято 2024
Втора лига сезон 2023/24
Бюджет 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: