Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нинова: Изобщо да не ни излизат с тези приказки, има пари за всички!
Автор: Екип Varna24.bg 20:18 / 08.09.2021Коментари (0)822
©
“Искаме да сме ясни каква е позицията на “БСП за България". Ще започна по-отдалече.

Първо: По време на третия мандат, който ни беше връчен, поканихме партиите на протеста, освен за мнозинство за редовно правителство и за мнозинство по актуализацията на бюджета. Да излъчим свои представители и да уточним текстовете, по които всичко ние - четирите партии, сме съгласни, за да осигурим гласовете в парламента." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в парламента.

"Абсолютно отговорно разбираме, че актуализация на бюджета трябва да има. Че не можем да оставим хората на прага на три кризи и на тежка зима без осигуряване на средства за пенсионери, за майки, работници и бизнес, за самоосигуряващи се. Партиите на протеста ни отказаха тези разговори, защото сме си правели пиар.

Второ: Още тогава и до ден днешен предупреждаваме, че ще се случи това, което се случи: плаващи мнозинства, хаос, липса на решения и взаимни обвинения.

Трето: Вчера се приеха две решения с различни мнозинства в парламентарната зала. Първото - на всеки пенсионер да се осигурят по 120 лв. за месеците октомври, ноември и декември като антикризисна мярка.

И второ решение - трайно и занапред и след декември -  да се преизчислят пенсиите, като една година стаж вместо с коефициент 1.2, да се изчислява с 1.35. Минималната пенсия да стане 370 лв. и да се увеличи прага на максималната, както и майчинството за втората година да стане 650 лв.Това са решения, приети на две гласувания и категорични за  парламентарната практика - приети са.

Прави се опит да се отстъпи от тези решения, да се заобиколи парламентаризмът и те да бъдат преработени под някаква форма.

Искам да сме ясни. Ние държим на тях и няма да отстъпим. Не защото е на инат, а защото тези средства са необходими за най-бедните и ощетени хора в държавата - пенсионерите и младите семейства.

Аргументът, че по този начин се взривява бюджетът е абсолютно несъстоятелен. Това е манипулация на общественото мнение. Разликата в тези решения, както са гласувани и както трябва да ги изпълни служебното правителство, е 453 милиона. Това е възможна сума за събиране. Ето защо: цитирам Министерство на финансите от август месец:

"Съпоставени със същия период на предходната годна, постъпленията към юни 2021 г. нарастват с 3.3 млрд. лв., 15.5 % ръст в приходите. И това е само към юни. От юни до края на годината има още 6 месеца. И засега събираемостта върви добре" . Служебното правителство се хвали, че увеличава събираемостта, че има излишък, че има пари в бюджета, от миналата седмица 200 млн. заем

И могат да съкратят някои разходи в предвидената актуализация като например - няма нужда КЕВР да си плаща милиони  бонуси към заплати от 5 хиляди лв.

Тези 13 млн. лв. могат да отидат за пенсии. Оставаме  вече с впечатление, че някой умишлено саботира приемането на актуализацията на бюджета. Това протакане цял ден с почивки, с извънредни заседания е излишно. Абсолютна излишна загуба на време.

Ясни са параметрите - 120 лв. помощ, антокризисна заради ковида, преизчисляване на пенсиите така, както го е посочил служебният кабинет.

И изобщо да не ни излизат с приказки, че трябва да вземат от едни, за да дадат на пенсионерите.

Това бяха Бойковоборисовски похвати - противопоставяй различни съсловия и управлявай.

Има пари за всички. Всеки опит да се внушава, че трябва да се вземе от едни, за да се даде на други, е допълнително разделение, омраза и противопоставяне в българското общество.

Продължаваме да твърдим, че двете мерки са възможни, приети са и няма да взривят бюджета. Ще продължаваме да отстояваме тези свои позиции утре и в следващите дни.

Апелираме към всички - за спокойстяие, разум и отговорност. Ако продължават така, особено партиите на протеста, не просто ще взривят бюджета, няма да има актуализация. И тогава да се сърдят на себе си. Но ние няма да позволим отговорността да се прехвърля върху БСП.



Още по темата: общо новини по темата: 3350
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/559 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: