Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нинова: Нашите приоритети са стабилна икономика, социална и сигурна държава
Автор: Екип Varna24.bg 17:26 / 11.09.2022Коментари (2)568
©
"От по-различна позиция влизаме в тези избори, защото последните 10-12 години влизахме в ролята на опозиция, която критикува ГЕРБ и предлага алтернатива. Сега влизаме от позицията на партия, която е управлявала, свършила е добра работа и е изпълнила голяма част от обещанията, които е дала. Вече хората могат да ни оценяват по реални резултати, а не по обещания. По реални резултати най-вече в икономиката и в социалната политика. Много силна социална програма разви правителството в подкрепа на млади семейства, работници пенсионери. Безплатни детски градини, увеличени пенсии, подкрепа на младите семейства, чрез намалени данъци и увеличение на майчинството за втората година.“ Това заяви лидерът на БСП и водач на левицата в 25 МИР София и 1 МИР Благоевград Корнелия Нинова в "Офанзива“ по Nova News.

По думите на Нинова прави впечатление, че всички от коалицията се хвалят с постигнатото от БСП. "Социалната политика беше наш сектор и благодарение на БСП се случи това. Фактът, че всички колеги се хвалят с тези постижения означава, че сме си свършили добре работата“, обобщи лидерът на социалистите за постигнатото в социалната сфера.

"Безплатните лекарства за деца до 14-годишна възраст ще струват на бюджета 130 милиона, а безплатните учебници за деца до 12. клас – 50 милиона. Общо социалният ни пакет в тази насока е 180 млн. лева. Източникът е само един – икономически растеж и стабилизация на икономиката. Ние оставихме икономика, която беше оценена от Европейската статистическа агенция на първо място по промишлено производство и четвърто място по БВП. Притеснително е, че само месец по-късно от НСИ отчитат спад в бизнес климата с 3.9%. Това влошаване ни притеснява. Дължи се на политическа нестабилност, смяна на правителства. За икономиката едно от най-важните неща е предвидимост и предсказуемост, за да могат фирмите да планират своите разходи. Този хаос, в който не знаят утре какво ще се случи, е най-лошият вариант за икономиката“, посочи тя.

Нинова е категорична, че БСП не предлага увеличение на данъците и определи подобно поведение като политическо безумие. "Казваме да не се повишават данъци, но да кажа, че вече намалихме данъка за работещите млади семейства с 600 лв. за едно дете и 1200 за две. В нашата програма за управление предвиждаме необлагаем минимум, който да е прага на бедност. За 2023 година според нас минималната работна заплата трябва да бъде 850 лева. Това е 50% от средната работна заплата, тя трябва да расте всяка година. Но сега даваме много спешните мерки, с които да преодолеем кризата. Отдавна, включително и сега, работим за преизчисляване на пенсиите с нов средноосигурителен доход. Бяхме го заложили от 1 октомври да се случи, както и увеличение на вдовишката надбавка на 30%. Дано служебният кабинет да не промени това“, добави председателят на БСП за част от мерките и предложенията на партията.

"Смисълът от налагането на таван на цената на газа за бизнеса и потребителите е да помогнем на фирмите да преодолеят кризата с цените, да спасим домакинствата от тежките зимни месеци. Това вече е една добра европейска практика. В Испания, където управлява лява партия, вече има таван на цената, също и в Португалия. Ние смятаме, че без лява партия в бъдещото управление, хората по-трудно ще минат през кризите. Това е наша изпитана политика. В редовното правителство през февруари тази година ние замразихме цените на тока за домакинствата, пак по настояване на БСП. Тогава бяхме много критикувани, но е факт, че преведохме домакинствата през трудния период“, заяви лидерът на социалистите за предложенията, свързани с таван на цените.

Нинова се обяви срещу добиването на шистов газ. По думите ѝ, Добруджа е житницата на България и от БСП са категорично против това. "Ако трябва да се разработват собствени наши залежи, а то трябва – има такива възможности в Черно море. Иначе сме за разговори с всички възможни доставчици за най-евтина и най-сигурна доставка. По отношение на "Газпром“ – трябва да се възстановят разговорите и чрез политически разговори. И, по възможност, да се възстановят доставките по сега действащия договор.

Санкциите срещу Русия вредят на Европа, а не на Русия. Само преди няколко дни "Guardian“ написа, че "Газпром“ бележи рекордна печалба от 41.5 млрд. долара, от които 10 млрд. превежда на Кремъл. Санкционираната държава не търпи щети, Русия ще намери изход. Увеличава се износа на петрол към Китай и Индия, която между февруари и април закупи количества, които се равняват на закупеното от тях за цялата 21-ва година“, добави тя и подчерта, че санкциите вредят повече на самите нас, а пътя за тяхното преодоляване е чрез диалог и нормализиране на отношенията.



Още по темата: общо новини по темата: 865
22.02.2023 »
26.01.2023 »
27.12.2022 »
26.12.2022 »
15.12.2022 »
10.12.2022 »
предишна страница [ 1/145 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
План за възстановяване и устойчивост на България
България в еврозоната
Борба за влияние в Близкия Изток
Специализирани полицейски операции в страната
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: