Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нинова пред европейските посланици: Имаме алтернативен план за управление на страната
Автор: Екип Varna24.bg 09:46 / 11.12.2020Коментари (0)1219
©
Корнелия Нинова бе категорична в ефира на предаването "Още от деня“ на обществената телевизия, че БСП от четири години работи за това да бъде алтернатива:

"Дали сме такава - ще решат българските граждани на изборите. Отказахме да станем съпридружни на тази коалиция на управление, въпреки че имахме предложения за постове. Реформата в партията показа алтернативно мислене за ролята на политическите партии в обществения живот. Не само бюджетът, а и "Визия за България", ние сме единствената партия, която поставя конкретни предложения за политики и реформи преди изборите."

На  среща на Корнелия Нинова с посланиците на държавите-членки на Европейския съюз, проведена онлайн, тя поясни, че една от обсъдените теми е била Националният план за възстановяване и устойчивост на страната и вижданията на БСП за него. В диалога са намерили своето подобаващо място и други теми като европейския бюджет за догодина, българския бюджет за 2021 година. Интересите на представителите на европейските мисии у нас са били насочени към алтернативните предложения на БСП по политики, по бюджет, както и към вижданията на левицата за това как оттук нататък трябва да се възстановява българската икономика.

По повод срещата й със специалния пратеник на правителството на Република Северна Македония за България Владо Бучковски, тя коментира: "Припомних нашата позиция, че подкрепяме присъединяването на Западните Балкани като приоритет на председателството ни, както и Договорът за сътрудничество. Нашата принципна позиция е "за" присъединяването на Република Северна Македония към ЕС. Но това не може да става за сметка на българския национален интерес".

Едва между 8 и 10 % от българските фирми са се възползвали от мярката "60/40" като инструмент за преодоляване на ковид кризата. Статистиката посочи лидерът на българските социалисти Корнелия Нинова по БНТ. В предаването "Още от деня“ тя заяви: "Днес хората критикуват и новите мерки на правителството - тези 24 лева, които се дават на ден са с толкова условия към тях, че фирмите предпочитат да освободят хората и да отидат на Бюрата по труда. Затова от няколко дни наблюдаваме такъв бум на безработицата в бюрата по труда", изостри вниманието върху болезнената тема Нинова.

Председателят на БСП напомни, че левицата и през последните месеци е представила различното си виждане за това как трябва да се реагира на кризи и как трябва да се излиза от тях, особено в социално-икономическата сфера. Нинова върна вниманието към изказване на работодателски организации, които са нарекли икономическите мерки "глупави и неработещи" неотдавна.

Тя подчерта, че от БСП предлагат това, което се предлага и в цяла Европа - и което са  обсъждали по време на срещата й с европейските посланици - на фирмите да бъдат отложени плащанията за данъци и осигуровки: "Или държавата да компенсира 20 % от оборота. Това са реални мерки, изпитани в Европа. Нашата икономика ги е видяла и има нужда от това, а не от тези, които самите работодатели определят като неработещи".

Корнелия Нинова определи държанието на левицата в парламента като отговорно към хората, които представлява БСП в парламента, а и не само: "Не участваме единствено във формирането на кворума сутринта, но иначе участваме в заседанието, ако има такъв кворум. Защо? Защото смятаме, че особено в тези последни месеци на работа на парламента, той се превърна в място на приемане на лобистки закони, закони в ущърб на хората - например Кодекса на труда и увеличаването на извънредното работно време. Законът, с който се дава възможност на всички земеделски производители да дупчат земята и там, където намерят вода - да я ползват, вместо държавата да предложи една обща национална политика за възстановяване на ВиК сектора и напоителни системи. Или законът, с който тихомълком се опитаха да позволят строителството по Черноморието. Няма как с нашите гласове тази политика да става възможна. Това е нашият бойкот".

Корнелия Нинова бе категорична, че в областта на социалната сфера мерките, които управляващите предлагат са временни и предизборни: "Няма как да решиш проблема на пенсионерите с 50 лева до март. Нашата твърда и последователна позиция е преизчисляване на всички пенсии. В социалната сфера предложихме един цял пакет. Какво правим за младежката политика - семейно подоходно облагане, безплатни учебници до 12 клас, безплатни лекарства за деца". Нинова акцентира, че алтернативният проект за преодоляване на социално-икономически последици от кризата струва с 500 милиона по-малко от този на правителството.

Корнелия Нинова подчерта по време на участието си по БНТ, че БСП има за задача да предлага алтернатива с грижа за хората: "Затова предложихме цялостен алтернативен бюджет, за четвърта година. Не ни чуват. Парламентът сега не е място за разумен разговор с аргументи, а мнозинството напоследък го кара само на инат. Например ваксините - предложихме да бъде записано, че са безплатни и доброволни, което щеше да внесе спокойствие в хората, защото те задават много въпроси. На инат го отхвърлиха".

"Политиката трябва да е ориентирана с грижа към хората", категорична бе отново Нинова.

За доброволчеството си тя призна, че все още е санитар-доброволец в Окръжна болница: "Ходя на работа там. Смятам, че първите мъже трябва да дадат личен пример. Личният пример в политиката е важен, затова и аз взех решението да бъда доброволец. На всички, които казват, че е пиар – каня ги да дойдат поне веднъж. Да видят очите на хората, да видят умората на медицински сестри и санитари, и тогава пак ще говорим по този въпрос".



Още по темата: общо новини по темата: 3350
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/559 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Бум на коклюш в България
България в еврозоната
Смъртни случаи в България заради фентанил
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: