Нинова за новите конституционни съдии: Политически кандидатури, които ще пазят гърбовете на Борисов, Иванов и Петков

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:45 / 22.01.2024
1074
С решението за новите конституционни съдии нарушиха Конституцията. Ние ще го обжалваме за противоконституционност. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя обясни, че според решение на Конституционния съд, ако мандатът е 9 години, но 2 години е стоял непопълнен с квота, избраните трябва да довършат за 7 години този мандат.

"Въпреки това, управляващите приеха пълен мандат от 9 години. Десислава Атанасова не би трябвало да участва във вземането на решение в КС по жалбата на БСП, защото е страна в решението в парламента", посочи пред бТВ тя.

Нинова определи професионалните качества на новоизбраните съдии като недостатъчни за постовете, на които са изпратени, като ги определи като политически кандидатури, които, вместо да пазят Конституцията, ще пазят гърбовете на Борисов, Иванов и Петков.

"Бих казала на президента Радев да не отива на клетвата в Конституционния съд. Ако наистина държи на това, че и промяната в Конституцията, и избора на конституционни съдии не е както трябва, нека да го покаже с действия. Това ще предизвика нова процедура, имаме такъв опит от предишния път", каза още лидерът на БСП.

Корнелия Нинова коментира думите на Бойко Борисов, че "е разочарован от дебата" и "в зала трябва да се правят политики, а не хората да се правят на бабаити": "Прав е, но винаги с поведението си е правил обратното. Какъв дебат направиха ГЕРБ за избора на конституционни съдии? Нито едно изказване в подкрепа на Десислава Атанасова. Същото беше и в спора за Конституцията – Христо Иванов изнесе целия дебат с БСП, от ГЕРБ нито дума. Борисов стои отстрани и гледа "сеир". А бабаитът беше Делян Пеевски, той раздаваше "указания" в зала – марш, млъквай, слизай, излизай, влизай. Опита се и на мен да ми го каже, разбира се, казах му, че с мен не така. Повярва си, че той е господар на парламента и говорител на правителството. Но не е виновен този, който яде баницата, а този, който му я дава – ПП-ДБ и ГЕРБ."

Виж коментарите (0)

Още по темата (1120):
09.05.2024 Румен Радев за промените в Закона за хазарта: Чакам експертите си, за да взема окончателно решение
08.05.2024 Главчев: НАП и Агенция "Митници" започват физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл"
06.05.2024 Почина депутат от 49-ия парламент
01.05.2024 Йотова с първи коментар за промените в хазарта
01.05.2024 Хлебар: Поредният предизборен фойерверк!
30.04.2024 Парламентът уважи президентското вето върху по-бързите екооценките за някои инвестиционни проекти
Още новини от Национални новини:
В Сливен: Близо 50 деца от детска градина в града са с хранително...
PR експерт: ГЕРБ е тефлонова партия, ПП-ДБ да слязат от жълтите п...
Транспортираха по спешност пациент със "Спартан" от Варна до Софи...
Галъп: ГЕРБ-СДС води с над 10% на ПП-ДБ месец преди изборите
Доц. Киселова за бъдещ кабинет: Зависи дали ще има, то е ясно, че...
МВР: Близо 2 млн. лева са събрани от глоби през последната седмиц...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).