Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нов арест и реновиране на затворническото общежитие в село Саморонаво
Автор: Екип Varna24.bg 15:00 / 10.11.2022Коментари (0)466
© Фокус
В дупнишкото село Самораново беше поставено началото на дейностите по изграждане на нов арест и на реновиране на затворническото общежитие, предаде репортер на "Фокус“. Началото беше поставено с водосвет, отслужен от архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски. Присъстваха зам.-министърът на правосъдието Мария Павлова и Ивайло Йорданов от Главна дирекция "Изпълнения на наказанията“.

В тяхно присъствие беше даден старт на строително-монтажни работи за преустройство и смяна на предназначението на част от съществуващите сгради на територията на затворническо общежитие от открит тип "Самораново“.  Целта е подобряване на битовите условия на лишените от свобода там. На същия терен друга сграда ще бъде ремонтирана и преустроена в арест с всички необходими помещения за нормалното му функциониране и обособяване на преходно отделение.

Стана ясно, че затворническото общежитие е с капацитет от 140 души, настанени са 80 души. На бъдещия арест капацитетът ще бъде около 40 лица. Проектът се финансира със средства от Норвежката програма и финансовият механизъм.

"Целта на подобряването на условията е както, лишените от свобода да пребивават по време на изтърпяване на присъдите и задържането по стража, така и да се подобрят условията, при които работи надзорно-охранителният състав“, каза Мария Павлова.

Стойността на проекта е 1 571 000 лева с ДДС. Срокът е до месец април 2024 година.

Беше посочено, че това е съвсем различен проект от проекта, който касае изграждането на нов затвор и на обучителен център. В това отношение е завършена процедурата по избор на изпълнител, но има срокове за обжалване.

Стана ясно, че изграждането на нов арест се налага, за да се подобрят условията в местата за лишаване от свобода. Този арест ще бъде част от действията на Министерството на правосъдието и и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията“ за подобряване на условията за изтърпяване на мярката за неотклонение "Задържане под стража“. Капацитетът е до 40 лица.

В момента в цялата страна има 26 ареста. Арестът в Кюстендил не отговаря на всички европейски изисквания. Предвидено е арестът в Самораново да обслужва и област Перник. Предстои да се прецезира кои области ще бъдат обслужвани от новия арест.

Венцеслав ИЛЧЕВ








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: