Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нов механизъм определя цените на лекарствата за онкоболни, търговците връщат пари на болниците при големи надценки
Автор: Самуил Иванов 12:50 / 31.01.2024Коментари (0)700
©
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за здравното обществено осигуряване. С него се създава нов механизъм за закупуване на онкологичните лекарства, които са извън рамковите споразумения на НЗОК, предаде репортер на "Фокус"

Законопроектът е общ - между парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. 

Новият механизъм цели намаляването на разходването на публичен ресурс от страна на НЗОК, която плаща за специалните медикаменти. Формулата, която ще работи оттук нататък, предвижда Касата да заплаща най-ниската цена, постигната от болницата, провеждаща обществени поръчки, която стойност е не по-висока от средната претеглена през последните шест месеца. Ако лечебните заведения са постигнали цена, която е с 20% по-висока от най-ниската цена, търговците ще трябва да връщат тези пари на болниците. 

По време на обсъжданията в ресорната Здравна комисия бяха дадени множество примери за това как през годините Здравната каса е била източвана заради надценките на лекарствата. 

Освен създаването на нов механизъм за закупуването на лекарствата за онкоболните, промените вкарват и възможността РЗОК да подписват договорите с доставчиците на медицински услуги и търговците на дребно на лекарствени продукти и с електронен подпис. На първо четене се предвиждаше договорите да бъдат подписвани изцяло по електронен път, но по предложение на "Възраждане" ще има и двете възможности. Целта на това изменение е да се намали административната тежест и да се ограничат възможностите за нарушения. Очаква се, след като навлезе практиката с електронните подписи, тя изцяло да замени хартията. 

Промените, касаещи медикаментите за онкоболните, трябва да влязат в сила от 1 юли 2024 година. 

При дебатите Андрей Чорбанов от ИТН коментира, че от промените не ставало ясно какъв точно ще е механизмът, по който ще се извършва изчислението за средната притеглена стойност на лекарствата. По думите му в Здравна комисия е станало ясно, че това ще се случва като се махат най-високите и най-ниските цени, но оттам не се регулира каква ще бъде реалната, а това създавало възможност отново да се купуват медикаменти с надценки.

Той предложи да има централизирана обществена поръчка, ръководена от Здравното министерство.

От "Възраждане" също разкритикуваха механизма. Според тях средната стойност отново може да бъде висока, дори след като бъдат премахнати най-високата и най-ниската стойност. Те не виждат как сегашната формула премахва надценките и облекчава Здравната каса. 

От БСП също бяха критични към формулата за цените на лекарствата за онкоболните. Според тях ефект едва ли би бил постигнат. Георги Гьоков каза обаче, че ще дадат своята подкрепа за новите текстове, за да има все пак някакви мерки, но предупреждават, че изменението не е устойчиво решение проблема. 

Васил Пандов от ПП-ДБ коментира, че действащата регулация до днес позволявала надценка от над 25 пъти на лекарствата. Пандов обясни, че не е можело да се възприеме практиката за закупуване на лекарства на най-ниската стойност, тъй като търговците ще откажат да доставят лекарства. Това, което сега се предлагало в момента обаче позволявало да се определят детайлите за среднопретеглената стойност - това нямало да позволи отклонения между най-ниската и най-високата цена с 10-15 до 20%. Така по думите му отпадали нулевите стойности, но и много завишените. 

Той обеща обаче, че ако този механизъм не донесе желаните промени, ПП-ДБ ще настоява за нови промени в Закона за здравното осигуряване.



Още по темата: общо новини по темата: 1101
27.04.2024 »
27.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
предишна страница [ 1/184 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: