Нов мобилен оператор се появява у нас през лятото

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (12)
09:51 / 26.01.2018
4464
До средата на лятото на тази година започва работа нов мобилен оператор. Пет компании с регионално покритие, които предлагат телевизия и интернет, се обединяват, за да създадат първия "виртуален" оператор у нас.

Компаниите Heт 1, Heтepa, CKAT, Teлeĸaбeл и Teлecим, ca ce oбeдинили в консорциума "Moбилни aлтepнaтивни ĸoмyниĸaции" AД, ĸaтo имaт paвeн дял в нoвaтa фиpмa. Цeлтa e дa предлагат нови услуги като използват съществуващата мрежа на мобилните оператори.

В момента новият консорциум води преговори с Mtel, Telenor и Vivacom, за да ползва вече изградената инфраструктура. Първите мобилни виртуални оператори възникват в края на миналия век в Европа. Тогава бизнесът осъзнава, че може да бъде рационален и вместо да изгражда свои предаватели започва да използва вече съществуващата техника. В света оперират над 1 200 виртуални оператори. България е една от малкото държави, в които няма подобен тип оператори. За сравнениe в Германия са 129, във Великобритания - 76, Холандия - 56, Румъния - 2, има подобни компании дори и в страни от Близкия Изток като Афганистан и Иран, посочи Петър Ризов, управител на Нет 1.

Все още обаче не е ясно кой от трите телекома ще се съгласи да предостави цялата си инфраструктура на новото дружество.

България вече се е доказала като лидер в областта на фиксирания интернет, където конкуренцията на пазара е много по-голяма от години, смята Петър Ризов. В Германия нещата стоят по обратния начин - там има 4-5 компании, доминиращи пазара на фиксирани услуги и над 100 играчи в областта на мобилните. "Ние вярваме, че от държавата с най-добрия фиксиран интернет в света, България може да се превърне в лидер и при мобилните комуникации", допълни изпълнителният директор на Телекабел Ангел Василев.

Петър Ризов допълни, че новият телеком ще се насочи към качеството и водеща няма да е цената. "Разчитаме на лоялността на клиентите си, развитите от нас мрежи и възможността да предлагаме повече. Насочваме се към младите, които повече пишат, четат и споделят, отколкото говорят", добави Ризов.

Източник: Монитор


Виж коментарите (12)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).