Нов опасен китайски наркотик набира популярност сред тийнейджърите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
09:33 / 24.11.2017
1301
Нов вид наркотично вещество - MDMB-шмика, изключително популярно сред тийнейджърите в страната, води до тежки последствия за организма и дори до фатален край, предупреждават от пловдивската полиция. Само за периода от 2014 до 2016 година в страни от Западна Европа 29 души са намерили смъртта си след употребата му, а случаите на тежки натравяния са повече от 50. Наркотикът може да бъде поръчан и по интернет.

Производството на най-разпространения в момента наркотик- MDMB-шмика основно идва от Китай. Самата субстанция е без специфична миризма, която при употреба се разрежда с ацетон.

Тодор Гарджев - началник група "Наркотици" към Областна дирекция на МВР- Пловдив: Разграденото като течност вещество се напръсква върху билков чай - ментов. Така е наречен на жаргон - чай. Напръсквайки тази субстанция, растителна маса, последствие се разпространява с цел пушене.
Опасното вещество си пробива път на пазара заради лесния достъп и поне три пъти по-ниската цена от цигара марихуана, например. Цената е средно между 3-5 лева, което е много евтино. Новият вид дрога не оставя следи в урината, затова съветът на специалистите е да следят реакциите и промените в поведението на младите хора. 


Загуба на съзнание, кома, обездвижване на крайниците, гадене. В страни от Западна Европа до момента има над 29 смъртни случая от употребата на това вещество.

От Общинския съвет по наркотични вещества в Пловдив разказват, че възрастта на тийнейджърите, употребили дрога за първи път, скоростно пада.

Галя Минчева - психолог към Общински съвет по наркотични вещества: Докато преди години първите опити са били на 15-16 години, то сега в момента статистиката показва, че това започва от 13, 14 години, като даже има и 12-годишни.

В Пловдив от началото на годината са задържани над 30 дилъри на опасното вещество, а заловеното количество е над килограм и 800 грама.

Източник: БНТ


Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...
По празниците на АМ "Хемус": До 3 май ще е двупосочно движението ...
Варненци: Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния сп...
Георг Георгиев: Родствените връзки на ПП и техните семейни реализ...
Гарантират ти 3 000 лева заплата – няма кандидати


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).