Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нов проект за Халите в София е внесен в Института за недвижимо културно наследство
Автор: Екип Varna24.bg 16:34 / 12.10.2021Коментари (0)926
©
След като в края на юли стана ясно, че немската търговска верига "Кауфланд" има намерение да вложи 50 млн. лева, за да превърне софийските хали в супермаркет и предизвика множество остри обществени реакции, сега от компанията представиха нов, преработен проект.

Според представителите на компанията ще бъде засвидетелствана на максимална степен признателност и приемственост към оригиналният вид на Халите, дело на известния архитект Наум Торбов. Били взети предвид всички забележки от страна на Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерство на културата.

"Проектът връща Халите на хората, независимо коя компания ще оперира там. Отново категорично подчертавам, че по фасадата няма да се появят рекламни елементи и фирмени лога. Виждате, че и вътрешно запазваме вида на сградата", каза Тодор Невенов, ръководител "Нови проекти и модернизация" на веригата.

"Околното пространство около Централни хали ще бъде напълно запазено. Единствено се предвижда освежаване и ремонт на пешеходните алеи, тротоарите и бордюрите. Фасадата - централният вход, часовниковата кула, гербът на София - това са не само елементи, а символи. Предвиждаме единствено и само тяхната реставрация", допълни той. И увери - по фасадата няма да бъдат разполагани никакви рекламни елементи и табла.

Няма да се извършват никакви изкопни работи на сутеренно ниво, както се предвиждаше в първоначалния проект, а камионите, които ще зареждат магазина, ще бъдат нискогабаритни, както повеляват правилата на столична община за достъп на товарни автомобили в идеалния център, каза на свой ред Асен Костадинов, отговарящ за направление строителство. Ще се премахне и сегашната товарна рампа в задната част на сградата, закриваща част от фасадата.

"Взехме предвид всички забележки и препоръки на НИНКН и Министерството на културата. Проектът е подчинен изцяло на спецификите на сградата, като целта ни е да съчетаем история и традиция със съвременната търговия - ще бъде създадено усещане за градски пазар", добави Костадинов. Именно подчинявайки се на идеята за градски пазар ще бъде специфичен дизайнът на щандовете, а и ще се ще се преформатира предлаганият микс от стоки, което, смятат от Кауфланд, щяло да спомогне също за запазване на духа на Халите. Няма да се променя и разпределението на сградата спрямо оригиналния проект.

На втория етаж ще бъдат разположени малки търговски обекти - кафета, сладкарници и др. Тук целта било да се създаде усещането за градски площад. Между етажите ще се движи стъклен асансьор.

На подземното ниво останките от римски зидове ще бъдат използвани като културна атракция, като ще се създадат съответните условия за това. Там ще има и площи за малки търговци, както и книжарница.

Проектът е внесен в Института за недвижимо културно наследство преди седмица, като още не е ясно кога експертната комисия ще даде зелена светлина. Ако това стане факт обаче от "Кауфланд" са готови да изградят супермаркета си в Халите в рамките на 6-7 месеца.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: