Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нова схема за източване на банкови карти, линк през Viber и WhatsApp води до фишинг сайт
Автор: Екип Varna24.bg 16:17 / 06.11.2022Коментари (0)1329
©
Бум на киберпрестъпления с банкови карти. Мними измамници взимат телефонни номера на свои потенциални жертви с най-популярната платформа за онлайн продажби. И след затишие през лятото, сега “ужилени" се свързват със сектор "Киберпрестъпления" към ГДБОП ежедневно, разследва Нова тв.

Първите сигнали за подобен вид киберпрестъпления са получени през декември 2020 г., каза комисар Владимир Димитров, началник на отдел "Киберпрестъпления" в ГДБОП.

Става дума за фишинг измама, която цели да получи данните от нашата банкова карта. Престъпниците се свързват с потенциалните си жертви през една от най-популярните платформи за продажби онлайн.

“Киберпрестъпниците виждат в платформата потребителя какво продава и какъв е неговият телефонен номер, в последствие се свързват или на Viber или на Whatsapp, изпращат му линк към предлагания продукт и му предлагат бърз и сигурен начин за разплащане. А потребителят може да вземе парите си в следващите няколко минути като последва линк", обясни още комисар Димитров.

А самият линк отвежда към фишинг сайт, снабден за достоверност с логото на известна фирма за куриерски услуги. Там потребителят трябва да въведе много чувствителни данни - номера на банковата карта, името, фамилията, година на валидност и кодът отзад. “Тези данни са достатъчни да се изтеглят пари от банковата карта – не да се преведат пари към тази банкова карта", посочиха още от ГДБОП.

Сумите също не са за пренебрегване - 2000 - 3000 лева. А една от най-големите щети през подобен тип измама е била около 12 хиляди лева. Такъв е случаят и на Тихомир Тонев. От него поискали не банкова сметка, а номера на дебитна или кредитна карта. Киберпрестъпниците дори му изпратили платежно. 

“Изглежда доста убедително. Доста хора могат да се подведат", казва Тонев. Номерът, от който получил съмнителното съобщение, бил украински. 

“Не сме стигнали до конкретна група или човек, който ги извършва. От наши, чуждестранни партньори са установили беларуски гражданин, който извършва подобни неща", каза комисар Димитров. 

Въпреки че случаят на Тихомир е от лятото, в летните месеци всъщност от ГДБОП отчитат затишие на този вид киберпрестъпления. В момента обаче е налице нов бум. Затова и потребителите трябва да станат много по-внимателни при споделянето на подобни данни, съветват от Асоциацията на банките в България.

“Достатъчно е само да изпратим IBAN-а, за да се получи такова плащане и не просто няма нужда, а е опасно да изпращаме данните си от банковата карта", обясни Цвета Илиева от Асоциация на банките в България.

За да не изгубят доверието на потребителите и да защитят личните им данни, и от платформата за онлайн продажби са затегнали мерките срещу подобни измамници.

А докато едни врати се затварят за киберпрестъпниците, то те стават все по-иновативни – и намират нови начини да измамят онлайн потребителите.

Новост при извършването на киберпрестъпления е интересът на хакерите към криптовалутите, каза още от ГДБОП.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: