Новата библиотека във Варна ще има над 300 паркоместа и озеленен покрив

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (8)
15:29 / 09.06.2016
11495
Народните представители от ПП ГЕРБ Даниела Панайотова и Нели Петрова бяха сред официалните гости на XXVI Национална конференция на Българската библиотечно-информационна асоциация. Форумът на тема "Динамични библиотеки - достъп, развитие, промяна" се провежда в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София.

Варненските депутати приветстваха участниците и им благодариха за усилията, които полагат, за да пазят книжовното наследство и едновременно с това да бъдат новатори в областта на дигиталните услуги в библиотеките. В качеството си на член на парламентарната комисия по културата и медиите Даниела Панайотова пожела на представителите на библиотеките да съхранят страстта, която влагат в работата си. Поздравления за професионализма и креативността си получи специално и д-р Емилия Милкова, директор на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" в морската столица.

Варненската библиотека, която предстои да се сдобие с нова сграда, бе един от акцентите на форума. Д-р Милкова презентира проекта за строителството на модерната сграда, който е дело на холандската компания Architects for urbanity. В рамките на конференцията бяха представени още 11 проекта за библиотеката, селектирани от международното жури измежду допуснатите за участие в конкурса 350 проекта от общо 450 подадени заявки от цял свят.

Идейният проект за 4-етажната библиотечна сграда във Варна, чийто ПУП предстои да бъде одобрен през февруари идната година, предвижда също 330 паркоместа, както и озеленен покрив.

Висока оценка получиха усилията на общината в лицето на кмета Иван Портних варненската библиотека да се сдобие със собствена сграда, каквато никога не е имала в своята 133-годишна история. Признание получи и амбицията модерното здание да бъде не само място за съхранение на книги, но и за многообразен обществен живот.

Последната строена библиотека в страната е изградена в Смолян през далечната 1989 г.

Виж коментарите (8)

Още по темата (16):
13.05.2022 Арх. Бузев: Новата библиотека трябва да остане приоритет за Варна!
16.02.2020 Арх. Бузев за новата библиотекана Варна: Няма да оставим проекта
нереализиран!
04.02.2020 Арх. Виктор Бузев: Изграждането на новата библиотека е кауза за цяла
Варна
30.04.2019 Разчитаме на рамо от държавата за изграждането на новата библиотека на
Варна
14.03.2019 Уникална! Холандци показаха окончателната визия на новата библиотека на
Варна
07.01.2019 Търсят с търг кой да изгради новата библиотека на Варна
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).