Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Новата пенсия в страната - социалният министър я съобщи
Автор: Екип Varna24.bg 12:20 / 11.11.2023Коментари (1)1168
©
Социалният министър Иванка Шалапатова съобщи важна новина, свързана с пенсионерите. 11% увеличение на пенсиите вече е заложено в бюджета - след няколко месеца ще бъде факт, защото от 1 юли влиза в сила за всички пенсии, отпуснати до декември тази година. Това каза министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова пред БНТ.

Тя обясни, че социалната пенсия ще стане 307.07 лв., а средната пенсия за осигурителен стаж ще нарасне до 971 лв. Това е сериозно увеличение. И на мен би ми се искало да бъде певече, но това са възможностите на системата. Нашите послания са за по-активен начин на живот на пенсионерите и давнето на възможност те да бъдат подкрепени.

Според средносрочната прогноза на финансовото министерство се очаква под 4% поскъпване на основните храни и услуги, т.е. увеличението на пенсиите е достатъчно, че да го компенсира, посочи още министър Шалапатова.

"Посланието към пенсионерите, което дава нашето правителство е добро - не е важно да се дадат 50 лв. за Коледа, а да има устойчив ръст на пенсиите. Като министър ми прави впечатление, че като става дума за пенсионерите, в политическите среди се говори единствено за размера на пенсиите".

От началото на декември започват срещи с пенсионери, за да се чуе тяхната позиция - срещите ще бъдат в читалища, клубове, каза още министърът. "Моят приоритет е да чуем какви са предложенията и нуждите на пенсионерите за това те да участват на пазара на труда, да придобиват повече дигитални компетенции и да бъдат информирани".

Месечната финансова помощ за семейства с деца с увреждания се увеличава с близо 250 лв. и достига 1180 лв. на месец. С 50% се вдигат и еднократните помощи за раждане, както и детските надбавки, посочи министърът.



Още по темата: общо новини по темата: 804
11.04.2024 »
09.04.2024 »
25.03.2024 »
22.03.2024 »
22.02.2024 »
01.02.2024 »
предишна страница [ 1/134 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Как ще ги подкрепите? Като не им осигурявате помощните средства от които се нуждаят ли? За да станат способни на някякъв труд! Явно с Путкински истории тази работа не става! А е нужно стриктно изпълнение на постановеното от Закона! - чл 13 от Кодекса за социалното осигуряване! „Чл. 68. (1) Хората с увреждания имат право на финансова подкрепа в зависимост от потребностите им, определени в индивидуалната оценка по чл. 20.(2) Подкрепата по ал. 1 е предназначена за компенсиране на разходите, свързани с преодоляване на затрудненията, предизвикани от вида и степента на увреждане.Чл. 69. Финансовата подкрепа за хората с увреждания се състои от два компонента:1. месечна финансова подкрепа съобразно степента на увреждането;2. целеви помощи съобразно вида на увреждането.Чл. 73. (1) Хората с увреждания имат право на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, определени индивидуално с медицински документ, издаден от лекарските консултативни комисии, ТЕЛК или НЕЛК, въз основа на конкретните им нужди и съгласно спецификация, утвърдена от Националната здравноосигурителна каса.(2) Финансирането и предоставянето на помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия за хората с увреждания се осъществяват от Националната здравноосигурителна каса въз основа на механизъм и стандарти за качество на помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия за хората с увреждания, като средствата за това се предоставят от държавния бюджет с трансфер чрез бюджета на Министерството на здравеопазването.(3) Механизмът за финансиране и стандартите по ал. 2 се определят с наредбата по чл. 45, ал. 9 от Закона за здравното осигуряване и с наредбата по чл. 30а, ал. 4 от Закона за медицинските изделия, а механизмът за предоставяне и ползване – в правилника за прилагане на закона.И т.н.от Закона за хората с увреждания! Регламентираното в Конвенцията за правата на хората с увруждания на ООН! И т. н. Къде са помощните средства за незрящи и слабо зрящи! Къде е механизма за финансиране на придобиването на помощтните средства които не фигурират в Списъка - Спецификация на НЗОК! Кой тъпанар е Министър на това Министерство? И Кой тъпанар е Министър на Министерство на труда и социалната политика?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: