Нови мерки: Съд за родители, ако спират децата си да ходят на училище

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
11:17 / 04.09.2017
1102
Нови мерки на Министерството на образованието предвиждат съд за родители, ако целенасочено спират децата си да ходят на училище. Тези действия са в опит да се върнат около 206 000 деца в образователната система.

"Тази политика не е насочена към репресии, а към това да дадем шанс на тези деца, които са извън образователната система, да не продължават да възпроизвеждат следващи необразовани и неграмотни поколения. Това са деца от много разнообразни социални категории. В мерките има предвидени и много стимули за родители и деца, а не само санкции", заяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

Тя подчерта, че на първо място родителите ще бъдат убеждавани и стимулирани да пращат децата си в училище. А санкции имало и сега за родители, които не пращат децата си на училище - глобата е от 50 до 100 лева.

"За първи път реално учителите ще бъдат рамо до рамо със социалния работник, с полицията и с общината. Тогава, когато работят в екип, всички ще се чувстват по-сигурни, че ще могат да извършат задълженията си", посочи още Сачева пред Bulgaria ON AIR.

Районите, в които има най-много неучещи деца, са тези на София, Варна, Бургас и Пловдив.

"Ако децата искат да държат живота си в ръце, трябва да разберат, че имат нужда от образование", заключи зам.-министърът.


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).