Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Новите жилища в Русе по-скъпи от тези във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:25 / 19.07.2022Коментари (0)699
©
Сред големите градове на страната жилищата ново строителство са поскъпнали най-много в Русе – с 23,2% за година, показват данни на Националния статистически институт. А при старото строителство най-голямо е покачването на цените в Бургас – със 17,8%.

Русе се изкачва на първо място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класацията за най-бързо общо поскъпване на жилищата. През първото тримесечие на годината цените на апартаментите и къщите в крайдунавския град са с 15,4% по-високи от същия период на миналата година. Така Русе изпревари Варна, която беше лидер в класацията през предходното тримесечие.

Русе е на първо място в класацията благодарение на сериозното покачване на цените както на новото, така и на старото строителство. Крайдунавският град е на първо място по поскъпване на новото строителство с увеличение от 23,2%. А цените на апартаментите и къщите старо строителство нарастват с 13,7% за година. До голяма степен средните цени при новото строителство зависят от това какви жилища излизат на пазара. Ако през даден период бъдат завършени и продадени повече луксозни апартаменти в престижни квартали, това води до покачване на средните цени в града. Ако при новото строителство преобладава делът на обикновените кооперации, ръстът на цените е по-малък.

Покачването на цените на имотите в другите големи градове с над 120 хил. жители е близко до това в Русе. Това показва, че търсенето на имоти нараства във всички големи градове на страната.

По отношение на съществуващите жилища на първо място по покачване на цените е Бургас със 17,8%. При новото строителство поскъпването в Бургас обаче е само с 0,1%. В резултат общото поскъпване на жилищните имоти в града край морето е средно с 11,1% за година.

На второ място след Русе по поскъпване на жилищата е Варна с повишение на цените с 13,2% за година, показват данните на НСИ. В морската столица цените на съществуващите апартаменти и къщи са нараснали с 16% за година, а поскъпването на новото строителство е с 8%, като в тези данни не са включени продажбите в курортните комплекси. Така само по отношение на съществуващите къщи и апартаменти Варна е на второ място по поскъпване след Бургас.

На трето място по поскъпване на имотите за година е София с ръст на цените от 11,9%. Цените на новите апартаменти и къщи в столицата са нараснали с 8,8%, а на съществуващите жилища - с 14,1%.

В столицата цените на жилищата в нови сгради нарастват с 8,8% за година, а при съществуващите увеличението е с 14,1%.

Четвъртото място в класацията е за Пловдив, където повишението на цените е съвсем малко по-ниско отколкото в София. Имотите в Пловдив са поскъпнали с 11,5% за година. При новото строителство ръстът на цените в града под тепетата е с 9,7% за година. А при съществуващите жилища поскъпването е с 12,7%.

Петото място в класацията по поскъпване на имотите е за Бургас. А на шеста позиция е Стара Загора с повишение на цените на къщите и апартаментите с 6,3% за година. Любопитно е, че и в Бургас и в Стара Загора поскъпването на новото строителство е по-малко, отколкото на съществуващите жилища. Но в Бургас разликата в движението на цените е по-голяма. В Стара Загора новото строителство е поскъпнало с 2%, а цените на съществуващите жилища са нараснали с 8,1%.

През 2020 г. във всички големи градове на страната старото строителство се представи по-добре по отношение на движението на цените. След това обаче това се промени и сега има градове, в които поскъпването на новото строителство е по-голямо отколкото на съществуващите апартаменти.

Общо за страната жилищните имоти са поскъпнали с 11,5% за година, показват данните на НСИ. При новите ръстът в цените е с 8,7%, а при съществуващите - с 13,3%. Разликата в поскъпването на новите и съществуващите жилища не е голяма. Причината за това е голямото търсене на пазара.

Само в рамките на първото тримесечие на годината лидер на пазара е Русе с повишение на цените на имотите от 8,5%. Новите жилища в града са поскъпнали с 13,8% за три месеца, а при старото строителство повишението е с 6,7%. Лидер по поскъпване на съществуващите жилища през тримесечието е София с 9,1%.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: