Новият правосъден министър: Независим прокурор да разследва главния и заместниците му

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
08:59 / 01.10.2020
1383
"В НС е внесен законопроект за това независим прокурор да може да разследва главния и заместниците му". Това обяви в студиото на "Здравей, България" правосъдният министър Десислава Ахладова. Думите й идват по повод евродоклада за върховенството на закона, който тя определи като обективен. 

"Имаме внесен през 2019 г. законопроект за изменение на НПК и Закона за съдебната власт. Имаме конституционно решение. В момента ще поискаме становище от Венецианската комисия. Обсъждаме темата дали независимия прокурор ще работи по други дела. Смятам, че  той трябва да работи само по дела, които касаят главния и неговите заместници", поясни Ахладова.

На въпрос дали трябва ВВС да проверява дейността на главния прокурор с опция да му прекратява мандата, тя заяви следното:

"Правителството много последователно следваше политиката на ненамеса в съдебната власт. Министърът на правосъдието, каквото и становище да вземе във връзка с независимата съдебна власт, би било намеса. Органът, който трябва да реши какви мерки да вземе, е Пленума на ВВС".

В предаването Ахладова коментира дали трябва да се продължи разследването на аферата  "Апартаментгейт".

"Комисията констатира, че имало проблем и има оставки на министри. Няма оценъчен елемент и препоръка от страна на ЕК за възобновяване на разследването. Прокуратурата и КПКОПНИ се произнесоха и всичко приключи", поясни тя.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
Дезинформация: Кой лъже за ваксините срещу коклюш?
Банкери предупредиха: Лихвите по депозитите ще се вдигнат!
Бойко Борисов: Всеки документ се пращаше на Лена да провери дали ...
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).