Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Новият президент на Северна Македония произхожда от български род
Автор: Екип Varna24.bg 14:44 / 19.05.2024Коментари (0)1283
©
Новият президент на Северна Македония Гордана Силяновска встъпи в длъжност. Тя е родена в Охрид и споделя, че в детството си, си е играла с български деца. Родът Силяновски обаче произхожда от Крушево, се посочва в репортаж на Нова нюз.

Фамилия, от която са произлезли редица български генерали, сражавали се във войните за национално обединение. Името Силяновски не е рядко срещано в земите край Вардар. От едната страна на границата се определят като македонци, от другата за българи. Родовата история трудно може да се проследи назад във времето и никой не знае кой с кого е роднина или дали става въпрос за съвпадение на имена. Но едно е сигурно – това е земя, напоена с кръвта на хиляди загинали за свободата.

Силяновска е професор по право, тя започва кариерата си като министър в кабинета на социалиста Бранко Цървенковски. На президентските избори беше издигната от ВМРО-ДПМНЕ. Тя изгради цялата си кампания върху отказа българите да бъдат вписани в Конституцията на страната.

Васил Силяновски е адвокат, преподавател по право в Софийския университет. Един от наследниците на многото разклонения на рода Силяно́вски, както се поставя ударението в България. Успял е да състави родословно дърво на фамилията, чиито корени са в Крушево, днешна Северна Македония.

От своя страна Георги Силяновски е успешен търговец и не спира да праща пари на своите роднини в България. Един от тях е неговият племенник Димитър, който впоследствие се превръща в един от най-известните български юристи - декан на Юридическия факултет и ректор на Софийския университет.

Григор Силяновски е първи братовчед на генерал Васил Силяновски, друг от поредицата висши военни, сражавали се под знамената на българската армия в името на националното обединение.

Славният род Силяновски - тръгнали от Крушево, когато градът е бил под османска власт. През годините дава редица генерали и офицери от българската армия, записали златни страници в историята на войните за национално обединение. Днес наследниците му, които живеят в България, не изпитват съмнение каква е тяхната националност. А там, край Вардар, на завоя при река Черна, при Дойран, в спомените, все още ехтят виковете на онези, които са защитавали своя възрожденски идеал. Той тогава не е познавал границите, които ни разделят днес. И които Европа може да заличи. Завинаги.



Още по темата: общо новини по темата: 866
23.05.2024 »
14.05.2024 »
13.05.2024 »
13.05.2024 »
10.05.2024 »
09.05.2024 »
предишна страница [ 1/145 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: