Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ново 20: Шофьори дебнат колеги на пътя за нарушения, а след това ги докладват на полицията
Автор: Екип Varna24.bg 17:57 / 21.01.2024Коментари (0)1368
©
Скритите в храстите полицаи и маскираните триноги изглеждат направо почтени на фона на най-новото изобретение на контролните органи в Европа: при него шофьорите биват издебвани и глобявани... от други шофьори. В много страни, включително и у нас, полицията се изхитри да използва цивилни коли за монтиране на радари за скорост. Но властите във Франция отиват една крачка по-напред и предлагат на частни лица да монтират радари в автомобилите си срещу заплащане. А желаещи не липсват, съобщава Le Parisien, цитирани от AutoMedia.

Мобилните радари от ново поколение, снабдени с камери, могат да засичат скоростта на другите автомобили на пътя в движение. От 1 януари френската полиция разполага с нови 400 от тях, като близо половината са отдадени "под аренда" и се намират в частни автомобили. Френският департамент по пътна безопасност ги предоставя за управление на няколко частни компании - Mobiom, GSR, OTI France и Ineo Infracom. Те на свой ред търсят доброволци - граждани, които искат радарите да се монтират в колата им и да започнат да дебнат за превишена скорост съседите си на пътя. Изискванията към кандидатите са само да имат шофьорска книжка и поне 12 останали контролни точки в талона.

Интересът до такава степен надхвърли очакванията, че полицията обяви няколко групи шофьори за ползващи се с предимство - включително тези на училищни автобуси, на линейки, на полицейски или жандармерийски автомобили.

Носещите радар в автомобила си получават заплащане за това, но не за засечено нарушение, а на база изминати километри. Полицията припомня, че съзнателното намаляване на скоростта, с цел да подмамиш шофьора зад теб да те изпревари, се наказва с 1000 евро глоба.

Схемата с частните радари всъщност се прилага вече цяло десетилетие в няколко отделни департамента на Франция, но от 2021 се разшири до цели региони, а в края на миналата година списъкът се допълни, включително и с Прованс-Алп-Кот д'Азюр, където най-често шофират и българските туристи.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Обвинения срещу кмета на Община Дупница
Евровизия 2024
Енергийна криза
Бюджет 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: