Ново огнище на Африканска чума в Родопите!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
17:18 / 17.08.2019
1536
Положителна проба за Африканска чума по свинете е установена при глиган, намерен в района на Държавното горско стопанство - Хвойна, съобщиха от Областната администрация в Смолян. 

Пробата е взета от мъртъв глиган, намерен преди една седмица в района на природната забележителност "Чудните мостове", съобщи пред "Радио Пловдив" Ботьо Арабаджиев, директор на Южноцентралното държавно предприятие - Смолян, което стопанисва държавни горски територии в Смолянска, Пловдивска, Пазарджишка и Кърджалийска области. 

Това е първо за община Чепеларе огнище на Африканска чума по свинете и трето за Смолянска област. Първата положителна проба беше отчетена за два мъртви глигана в района на доспатското село Змеица. След това заразата бе потвърдена и за мъртво диво прасе, намерено в Ловно стопанство "Извора" край Девин. 

Общо 10 са регистрираните досега положителни резултати на заразата по диви свине в Смолянско. В понеделник предстои да бъдат разпоредени мерки относно инфектираната зона на територията на Държавно горско стопанство Хвойна. 

Заради предишните два случая на заразата бяха обособени две зони. Едната е в района на Доспат и включва територии на Държавните горски стопанства Доспат и Борино. Втората зона е около Девин в местността "Чурал" от територията на Държавно ловно стопанство "Извора"- Девин. 

В тези зони в периметър от 8 километра за два месеца са спрени всички горски дейности - паша на домашни животни, събиране на гъби, билки и сено, лов и подхранване на дивеча, както и дърводобив. Зоните са обозначени с табели.

Виж коментарите (2)

Още по темата (40):
19.07.2023 Регистрираха първи случай на Африканска чума по свинете у нас за тази
година
27.09.2021 Огнище на африканска чума по свинете в Съединение, умъртвяват животните в радиус от 3 км!
12.09.2021 Експерт: Българското месо ще изчезне от магазините, ако не бъде намерен изход от ситуацията
05.03.2020 Ще изгубим ли източнобалканската свиня заради африканската чума?
12.02.2020 Десислава Танева: При домашните прасета африканската чума е овладяна, но при дивите е в своя пик
17.01.2020 Десислава Танева каза колко е струвала борбата с африканската чума, сумата е огромна
Още новини от Национални новини:
Управител на хотел на първа линия в Слънчев бряг: Нямахме избор, ...
Експерт: Харчим повече. Морето много интензивно почна да работи
Очаква ни слънчева неделя 
Цветница е!
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).