Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ново предложение в опит за запазването на Пловдивския панаир
Автор: Екип Varna24.bg 08:48 / 25.07.2023Коментари (0)450
©
Нов опит да се запази Международния панаир в Пловдив. Общинският съвет да промени частично общия устройствен план на града, за да няма възможност в бъдеще мажоритарният му собственик бизнесменът Георги Гергов да застрои терена. Това предложиха днес представители на партия "Съюз за Пловдив“. Те поискаха пълна проверка на състоянието на смесеното дружество "Пълдин туринвест“, което държи над 50 процента от акциите на Панаира.

Според Дани Каназирева промяната на общия устройствен план на града е единствената гаранция, че апетитният терен в центъра на Пловдив няма да бъде застроен. От "Съюз за Пловдив“ смятат, че нито опитите Панаира да бъде обявен за паметник на културата, нито делото заведено от министъра на икономиката и индустрията за акциите на община Варна в дружеството, ще успеят да спасят международното изложение.

"Единствено и само панаирно градче с всички съпътстващи на това дейности, а именно палати, офис, паркинг, търговска част, но не и жилищен квартал. Това е единственото работещо и адекватно решение и той изцяло и само в компетентността на община Пловдив и Общински съвет - Пловдив", заяви Дани Каназирева по БНТ.

Според общинския съветник Веселина Александрова предложението е добро, но е временно решение. Основният проблем е дали Панаирът ще продължи да съществува, ако Министерството на икономиката загуби делото за акциите и бизнесменът Георги Гергов придобие 79 процента от собствеността:

"В момента се правят постъпки този същият човек да притежава вече над две трети от капитала, тогава вече законът казва, че този, който притежава над две трети може да прекрати дейността на дружеството и да го обяви в ликвидация."

Според стратегията на Министерския съвет държавата не може да има по малко от 51 процента в дружеството затова Министерството на икономиката заведе дело и поиска и спиране на вписването на акциите на община Варна апортирани в "Пълдин туринвест".

"Тепърва съдът ще каже кой е виновен. За нас, това което беше важно е първо да се спре вписването, което трябваше да се случи още началото на юни месец и Пловдивския панаир окончателно да бъде в до голямата си степен в частни ръце без държавата с никакъв механизъм да контролира неговото развитие", заяви Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията (17 юли 2023 г.)

Според министъра на икономиката в момента загубата на Международен панаир Пловдив е 100 милиона лева. От Общинския съвет на Варна отказаха коментар с мотива, че се води дело. Бизнесменът Георги Гергов и кметът на Пловдив Здравко Димитров не отговориха на обажданията ни.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
Лято 2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: