Някои търговци няма да бъдат доволни!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
21:14 / 08.12.2022
571
БНБ затегна условията, по които физически лица могат да си купят възпоменателни монети от касите й, съобщиха нумизмати. Идеята е монетите да попадат в ръцете на колекционери и обикновени хора, които искат да си ги имат за спомен, а не при търговци, които после да печелят от препродажбата им на вторичния пазар.

Ограничения

Според новите условия на едно ЕГН може да се продаде една монета. Това означава, че вече е невъзможно безработни и студенти да обикалят от каса на каса, каквато беше практиката, за да се сдобият с няколко екземпляра от всяка нова пара, които после да препродават с почти двойна печалба. Наемането от страна на търговци на хора от малцинствата, които да висят по опашките и които в бранша наричат "шерпи“, също станало неизгодно. Тарифата за тази услуга литнала до 150 лева и търговецът не може да си я избие само от една пара на човек.

Новите условия са въведени още при пускането на сребърната монета "Голям гмурец“ през септември. Те важеха и при емитирането на последната възпоменателна пара в понеделник с лика на цар Калоян, предава "Телеграф".

Междувременно, както "Телеграф“ писа, цената на монетата с цар Калоян, която е сребърна с частично позлатяване, се вдигна на касите на БНБ с 6 лева – от 114 на 120 лева, заради поскъпване на среброто на международните пазари.

Интерес

Интересът към монетите, емитирани от Централната банка, се засили изключително много през последната година и при всяка нова пара пред сградата на банката и пред касовия й център се извиваха опашки от стотици желаещи да си ги купят. Много от хората на опашката обаче бяха подставени лица от малцинствата, наети от търговци. Не липсваха и спекуланти, които искаха да изкарат по една дневна надница, препродавайки монетите на вторичния пазар, където цената им често скача със стотина лева.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Тагарев: По книга армията ни трябва да е 43 000, ние сме с около ...
Кошмарен трафик след серията почивни дни: Тапа на АМ "Тракия", ко...
Почина депутат от 49-ия парламент
Въоръжете се с търпение: Интензивен остава трафикът на някои от г...
Специалисти от "Мама и аз" в Плевен: Президентът Радев е в дълбок...
Този остров в нашето море очаква много посетители тази година


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).