Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Няма да ни се размине: ЕС подхваща пътните нарушители със солени глоби
Автор: Екип Varna24.bg 11:55 / 26.04.2024Коментари (0)1107
©
Европейският парламент прие нови правила срещу шофьори, които не плащат глобите си за пътни нарушения в чужбина. Те са насочени към по-голяма събираемост, уеднаквяване на критериите и постигане на неизбежност в понасянето на санкции в отделните страни в Евросъюза.

В момента 40% от пътните нарушения на шофьорите в чужбина остават ненаказани. Приетите с 570 гласа “за" (срещу общо 60 “против" и “въздържал се") нови правила за трансграничен обмен на информация за пътни нарушения в държавите членки ще трябва да предотврати тази тенденция.

В Европарламента при дебатите бяха посочени "вратички в преследването на нарушители на пътя в чужбина". Срещу това борбата вече ще се води чрез по-тясно сътрудничество и единна система за откриване и наказване на нарушителите. Но също така и с разширяване на списъка от пътни нарушения, подлежащи на трансгранична санкция.

Глобите над 70 евро ще се плащат в целия ЕС

На първо място, новите правилата задължават различните национални органи да отговарят "без забавяне и не по-късно от два месеца" на запитвания от други европейски държави, които искат информация за чужди шофьори нарушители.

Освен това глобите вече ще се плащат във всяка страна-членка на ЕС, ако надвишават 70 евро. Досега процедурата предвиждаше уведомлението за начислената сума да бъде изпратено в държавата, в която пребивава нарушителят. Но въпросният нарушител често въобще не се връща там и така няма как да му бъде взета глобата. Сега това може да стане навсякъде из Евросъюза.

Разширява се списъкът с нарушения на чуждестранни водачи, които ще задействат трансгранична помощ и може да доведат до глоба.

Освен традиционните като превишена скорост, шофиране в нетрезво състояние или преминаване на червен светофар, европейските законодатели добавиха опасно паркиране и опасно изпреварване, пресичане на непрекъсната линия на пътя, както и бягство от местопроизшествието (едно от честите ненаказани нарушения, например, е удряне на паркирана кола, след което причинителят напуска мястото).

Ясен краен срок и процедура

Страната от Евросъюза, в която е извършено пътното нарушение, ще разполага с 11 месеца от датата на инцидента, за да издаде официално известие. То трябва да включва времето и обстоятелствата на нарушението, както и информация за начина на обжалване на наложената глоба.

По инициатива на група евродепутати бе приет специален текст, който забранява частни субекти (най-често съдебни изпълнители) да помагат на държавните институции в страните от Евросъюза при събирането пътни глоби от чуждестранни шофьори.

Онлайн портал

За да увеличи прозрачността и да улесни прилагането на новите правила, на Еврокомисията бе възложено да създаде онлайн портал. В него, освен общата информация, ще се посочват правилата, възможностите за обжалване и съответните видове глоби за пътнотранспортно нарушение.

Новите правила ще бъдат гласувани от Съвета на Европейския съюз. След това държавите-членки ще разполагат с максимум 30 месеца, за да се подготвят и да ги приложат на практика, пише Sega.bg.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Искат закриването на въглищни централи у нас
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: