Няма защо да се чудим, че цената в магазина не спада

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:00 / 04.07.2022
762
Над една трета от тазгодишната черешова реколта в Кюстендилско остана неприбрана и е по дърветата заради липса на изкупуване, казаха земеделски производители.

Черешоберът приключва до два дни, а изкупната цена на плодовете стига до 2 лева за килограм.

Черешопроизводители от региона са със сериозни загуби - от ниските изкупни цени, високите надници на берачите, на които се плащаше по  60-70 ст. на килограм и от липсата на изкупуване. Изкупувани бяха само дребни червени череши, докато в района преобладават по-едрите сортове.

При това кампанията закъсня с около две седмици поради лошото време пролетта. Дългогодишният директор на института по земеделие  в Кюстендил, сега земеделски производител, проф. Димитър Домозетов коментира пред БНР:

"Липса на изкупуване, на мощности, които да поемат продукцията. Трябва да се направи с държавни средства, имат фондове, имат всичко, поне в такива региони производствени като Кюстендил, да се направят пакетировъчни, сортировъчни, хладилници, да могат от пет до седем седмици да се съхранява продукцията. Тогава можем да правим сдружение".

На декар са останали  необрани не по-малко от 500 кг череши. Възможно е да има производители, които да се откажат и да изоставят градините,  коментира кметът на  близкото с. Соволяно Пламен Илиев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Премиерът Главчев даде казуса с "Мама и Аз" на службите
Германско икономическо издание: Готова ли е България за еврото? "...
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици, вижте къде
ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1, Никола Минчев коментира:...
ПП-ДБ определи водачите на листите за парламентарния вот и кандид...
Светослав Бенчев: От 1 март 2025 г. няма да има бензин на територ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).