Няма заявки за посещение на круизни кораби във Варна, няма ги и богатите туристи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
09:30 / 03.05.2018
3772
Богатите туристи с красивите бели пасажерски кораби и тази година най-вероятно няма да дойдат у нас. Към момента заявки за посещения няма. През 2017 г. година морските ни пристанища във Варна и Бургас записаха рекордно слаб круизен сезон. Прогнозите и за този не са добри, предава "Канал 3". Карибите, Куба, Средиземноморието, Северна Европа продължават да са по-предпочитани дестинации за круизните туристи от черноморския регион и в частност България, сочат данните към момента. Три заявки за посещения на лайнери имаше миналата година на Морска гара – Варна, но дойде само един. За сравнение - през най-силната 2014 г., града посетиха 36 круизни кораба, а с тях и хиляди заможни туристи, които по време на престоя си тук оставиха средства в местната икономика. Причината за отлива, според специалистите, не е у нас. 

"Направихме си добре пристанищата, добра визия имаме, това, което трябва да покажем на гостите туристи с круизи, е свършено", заяви Димитър Атанасов, председател на Съвета на директорите на Пристанище Варна. "Когато няма клиенти за определен кораб и определени дестинации, компаниите не изпращат тези кораби в съответния регион." А желаещи да посетят региона и да се запознаят със забележителностите му напоследък няма заради сложната международна обстановка в черноморския басейн. "Единствената причина е международната обстановка, да", категоричен е Петър Сеферов, изпълнителен директор на Пристанище Варна.

"Само това е причината. Защото тези кораби няма да дойдат заради нашето пристанище или заради едно пристанище в Черноморския регион. И заради Истанбул, и заради Украйна въобще не идват в региона, не само при нас. Ако обстановката е несигурна в Истанбул, това са скъпи кораби за милиарди, те просто няма да минат Босфора. Всичко, което зависи от нас, може да бъдете сигурни, че го правим – като подготовка, като цени, като организация." Тенденция към рязък спад на круизни туристи отчитат и съседните на България дестинации, посочва Александър Аврамов – началник на Морска гара – Варна. 

"Това е всеобща тенденция в Черноморския регион. Спокойно мога да кажа, че причината не е в българските пристанища въобще като цяло – нито в Несебър, нито в Бургас, нито във Варна", категоричен е Александър Аврамов. "Ами това си е една обстановка, която е нестабилна в Черно море - абсолютен отлив от цяло Черно море. Това са не в проценти, а в пъти. Няма как при нестабилна обстановка около нас, около българското крайбрежие, няма как специално ние да не страдаме." Така, за жалост и това лято най-вероятно няма да можем да се порадваме на красивите бели кораби. За записвания не е рано, но такива все още няма.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).