Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Обединени в каузата: Магистрати от цялата страна излязоха на протест (обзор)
Автор: ИА Фокус 21:11 / 02.05.2023Коментари (1)626
Терористични, антидемократични действия, рушене на авторитета на прокуратурата - това са само част от определенията, които се чуха по време на протестите на магистрати в цялата страна, излезли да подкрепят правовата държава и в частност главния прокурор Иван Гешев след опита за атентат срещу него на 1 май. Точно в 11.00 часа пред съдебните палати в цялата страна прокурори, следователи и съдебни служители излязоха пред сградите на съдебните палати у нас.

София 

Стотици прокурори и следователи се събраха пред Съдебната палата в предварително уречения час. Самата демонстрация продължи около половин час, те заявиха, че са на протеста, за да подчертаят единството си. 

Говорителят на главния прокурор беше категорична, че всички са свидетели на дългогодишна война срещу българската прокуратура.  "Този опит за убийство не е просто желанието за физическо унищожаване, което е породено от омразата на олигарси и политици, както от криминалния контингент - подсъдими и обвиняеми, а с този акт - гнусен и демонстративен, искат да покажат на всеки един от нас, че те ни наблюдават и с натискането само на един бутон, могат да унищожат човешки живот", коментира тя.

Протестът протече мирно и мълчаливо, но позицията - ясна - не ни е страх. 

Пловдив

На пл. "Съединение" 3 се събраха магистратите, заявявайки, че искат да кажат: "Стига!".

Стига на упражненията над съдебната власт на хора, чиито интереси стоят много далеч от това да се служи на обществото, се обобщава в позицията им. 

Прокурорската колегия на ВСС остро осъжда този терористичен акт, както го определиха, и добавиха, че се надяват всички служби в страната, МВР и останалите специализирани служби в най-кратък срок да дадат отговори кой е поръчител и извършител на криминалният акт.

"Утре може да е всеки един от нас. Може да е всеки един от вас. Може да е всеки, който е станал неудобен някому, заради това, че си върши работата.

Искаме да знаете, че въпреки всичко ние ще сме тук и ще продължим да работим и да си вършим работата." - каза Галина Андреева-Минчева.

В Пловдив бе повдигнат и друг въпрос - това покушение има ли връзка с непрекъснатите атаки към прокуратурата, към цялата съдебна власт в последните няколко години.

Благоевград

Мълчание в червени тоги имаше и тук. Районният прокурор Борислав Ковачки каза пред медиите, че събралите се са там, за да изразят недоволството си от опитите за разрушаване на държавата и държавността.

"Искаме да кажем на всички, които си мислят, че с премахването на един човек ще им се решат криминалните проблеми, че един човек сам по себе си е нищо. Важна е системата. Цялата система си седи на мястото и ще отстоява интересите на закона такъв, какъвто е“, каза още той.

Протестиращи заявиха, че вярват, че извършителят ще бъде разкрит. 

Бургас

И в Бургас не останаха безразлични към опита за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев. Пред сградата на Съдебната палата днес събралите се изразиха подкрепата си към него и семейството му и осъдиха деянието.

Административният ръководител на Апелативна прокуратура- Бургас Любомир Петров сравни вчерашния случай с атентата на летището в Бургас през 2008 година. 

Не успяха да го свалят по нормален начин, затова сега се опитват да го направят физически, добави той и припомни, че това е вторият терористичен акт в новата ни история.

Добрич

Прокурори от Районната и Окръжна прокуратури, както и представители на адвокатската колегия в града, се събраха на протеста. Те изразиха своята солидарност с колегите си от цялата страна. Но тук изникна различен въпрос - къде са гражданите. 

Окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев попита риторично: къде са гражданите на този протест в подкрепа на прокуратурата, която защитава техните права. Такива граждани липсваха, с едно малко изключение на двама-трима възрастни граждани, които не стана ясно случайни минувачи ли са или присъстват съвсем съзнателно в подкрепа.

Окръжният прокурор подчерта също, че след вчерашния опит за атентат в никакъв случай не може да се говори за страх в Прокуратурата, точно обратно - подобен случай още повече мотивира ведомството да върши своята работа. 

Велико Търново

На мирен протест излязоха и магистрати във Велико Търново. Те го определиха като опит за убийство не само на личността Иван Гешев, но и на институцията на главния прокурор.

От там попитаха защо в България има над 18 държавни регулаторни органа, които нямат членове. И продължиха с въпросите - Защо нямаме нов Висш съдебен съвет? Защо нямаме главен инспектор на инспектората, както и инспектори? Защо нямаме избран орган на управление на БНБ?

"Трябва да се замислим защо от две години нямаме редовно правителство. Това говори, че трите власти - съдебната, законодателната и изпълнителната не работят заедно. А трите власти са трите колони на държавата", каза Христо Христов, ръководител на Окръжната прокуратура в старата столица.

Апелативен прокурор Таня Недкова коемнтира, че всички внушения за конспирация са несъстоятелни и абсурдни. 

Смолян

За разлика от Добрич, в Смолян не липсваха граждани, дошли да окажат съпричастност към позицията на прокурорите и служителите в съдебната система в града. 

"Атаката, която беше извършена цели да атакува не само главния прокурор, а изобщо прокуратурата като цяло, а оттам и съдебната система, и държавността. Време е да застанем единни и да не позволяваме отделни политици да атакуват абсолютно неоснователно държавните институции, в частност и прокуратурата. Защото по този начин се срива държавността като цяло“, посочи окръжният прокурор на Смолян.

Сливен

Магистратите осъдиха този  акта срещу главен прокурор на държава от Европейския съюз. "За мен това е недопустимо да се случва в една правова държава, това което се случи според мен, е насочено не само срещу главния прокурор, но и срещу нашата институция“, коментира Катя Колева - административен ръководител на Районна прокуратура-Сливен.

В продължение на 10 минути прокурори и служители мълчаливо стояха пред Съдебната палата в Сливен.

Кюстендил

Държавните обвинители излязоха пред сградата на прокуратурата и в Кюстендил в червените си тоги, в които пледират в съдебните зали. Прокурори от Окръжна прокуратура  Кюстендил, Районна прокуратура Кюстендил, съдебни служители и от следствения отдел към Окръжна прокуратура остро осъдиха вчерашния опит за покушение срещу български магистрат, респективно срещу главния прокурор Иван  Гешев.

Те заявиха, че се присъединяват към инициативата, подета от Асоциацията на прокурорите в България, по повод случилото се във вчерашния ден. 

В късните следобедни часове Иван Гешев наруши мълчанието си с пост в Twitter: "Благодаря на главните прокурори на всички държави, които подкрепиха българската прокуратура", написа той. 

"Адмирации към всички колеги, магистрати от цялата страна, които в днешния ден показаха единство и защитиха независимостта на съдебната власт", допълни Гешев.




Още по темата: общо новини по темата: 102
26.12.2023 »
22.12.2023 »
19.12.2023 »
20.05.2023 »
20.05.2023 »
16.05.2023 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това е Емоцията на хората които не са свикнали да Мислят! Което очевидно е причината за днешното състояние на Държавата! Но когато проблема касае тях вдигат шум до небето! Иначе, когато тероризират и малтретират населението ан тази страна са по-тихи от тишината! След като един Министър се крие така сякаш няма такъв! Ако искате мога да кажа еи името на министъра! - Министрите!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: