Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Областна администрация ще подкрепя усилията на МТСП за популяризиране и подкрепа на социалните предприятия
Автор: Екип Varna24.bg 15:59 / 08.08.2023Коментари (0)856
©
Областният управител на Варна доцент Андрияна Андреева се срещна с представители на мрежата от фокус-точки на регионално ниво, които са създадени да подкрепят социалната и солидарна икономика, в т.ч. и за дигитализация на процесите на социалните предприятия. На територията на Варненска област има само 4 такива предприятия, а целта на одобрения План за действия по социална икономика е уязвимите групи от хора да се информират за нормативната уредба, за предимствата от създаването и дейността на социалните предприятия. Това съобщиха от Областна администрация.

На срещата бяха обсъдени конкретни въпроси за възможността да се повиши осведомеността на всички заинтересовани групи от хора в региона, относно правните, финансови и други аспекти, свързани със създаването на социални предприятия и с подкрепата на социалното предприемачество. В тази връзка бяха дискутирани възможностите за създаване на партньорства и сътрудничество между някои от субектите на социалната и солидарна икономика и средните и висши училища в региона. Конкретната уязвима група, която би могла да се насърчи към социално предприемачество са младите хора, които сега излизат от образователните структури на средните и висши училища. Това би могло да се случи чрез провеждане на информационни кампании, форуми или семинари с всички заинтересовани страни.

За първи път в действащото законодателство Законът за предприятията на социалната и солидарна икономика (ЗПССИ) дава легално определение на социално предприятие и със специални правила посочва субектите на този обособен стопански отрасъл. Тук попадат хора с трайни увреждания, продължително безработни лица, лица до 29 годишна възраст, лица, които отглеждат деца с трайни увреждания и получават помощи по чл.8д от Закона за семейни помощи за деца, лица, изтърпели наказание лишаване от свобода за срок, не по-кратък от 5 години, лица, получили статут на специална закрила по реда на Закона за борба с трафика на хора, лица, пострадали от домашно насилие по смисъла на Закона за защита от домашното насилие и др.

Това е първата от серията работни срещи на Областния управител с представители на мрежата от фокус-точки за региона. Предстои обсъждането на възможността за обща инициатива на Североизточния регион и създаването на пилотен проект за популяризиране и подкрепа на социалните предприятия, съобразени със спецификата на региона.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: