Обмисляме легализацията на марихуаната за медицински цели

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
11:29 / 20.03.2015
2506
Държавата обмисля дали да легализира употребата на марихуаната за медицински цели. В токсикохимичната лаборатория на ВМА вече се правят изследвания на веществата в канабиса. Целта е според анализа институциите да вземат решение - да се разреши ли ползването на трева за лечение или не.

"Интересът към марихуаната нараства през последните години. Темата "За или против използването на марихуаната и нейните деривати за медицински цели" е широко обсъждана в България. Основният акцент при всички обсъждания е поставен върху възможността марихуаната да се прилага при лечението на неврологични заболявания, множествена склероза, онкологични заболявания - за лечение на болката, офталмологични заболявания - глаукома и други", съобщиха експерти от здравното министерство пред "Монитор". При обсъждането на т. нар. тема "за" или "против" марихуаната се смесват много пластове напр. полза - вреда, здравни последици при употребата, декриминализация, легализация, медицинска употреба.

Видно е, че темата е многоизмерна и това наложи тя да бъде обсъждана на заседания на Националния съвет по наркотичните вещества за изготвяне на единно становище, засягащо всички аспекти на темата, казват още от Министерството на здравеопазването.

"Всяко средство за лечение има място в съвременната медицина. Това обаче трябва да става при стриктна регулация. Когато обаче става въпрос за "легализация" на някое такова средство, аз бих добавил и "манипулация". Трябва да сме изключително внимателни с това", обясни пред "Монитор" един от водещите експерти в областта на лечението от зависимости д-р Александър Канчелов. Според него е крайно подвеждащо и неприемливо да се говори за легализацията на един наркотик.

"Не бива да се повлиява младото поколение, че освен че не вреди, марихуаната е и полезна", категоричен е д-р Канчелов.

Според Центъра по наркомании употребата на марихуана в медицината също не е препоръчителна.

При обществените дискусии, свързани с медицинското приложение на марихуаната, основните искания на НПО и пациентските организации са легализиране на марихуаната и нейните деривати за медицински цели чрез преместване от Списък I в Списък II "Вещества с висока степен на риск, намиращи приложение в хуманната и ветеринарната медицина" на Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, с цел подпомагане на лечението на някои заболявания и облекчаване състоянието на пациентите.


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Удължава се забраната за износ на инсулини с още месец
100-годишен данъкоплатец изуми най-големия шеф на НАП
Страшна катастрофа на магистрала "Хемус", има заклещени хора
Социалният министър с важна новина за модела на пенсионно осигуря...
Лияна Панделиева: Когато шефът на катаджиите ти обяснява, че "16 ...
БАН подкрепя вузовете: Качественото образование трябва да е нацио...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).