Обмислят да пускат карантинираните за час-два, за да гласуват

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
13:21 / 05.01.2021
1480
Здравните власти обмислят различни варианти за провеждане на парламентарните избори през март в пандемични условия. Изготвя се и протокол, който ще бъде актуализиран в движение. Това стана ясно по време на консултациите при президента Румен Радев

Едно от предложенията е за час-два да се премахва карантината на хората, поставени в изолация, за да гласуват. За тях ще има изградени и отделни секции, стана ясно от думите на доц. Ангел Кунчев.

"Има варианти и за гласуване по списъци на карантинираните лица. При всички случаи ще се намерят начини да упражнят правото си на глас", заяви доц. Кунчев.

Държавният глава обаче не потвърди датата 28 март за провеждане на изборите. 

"Като президент за мен е изключително важно да се гарантира както конституционното право на вот на българите в предстоящите избори за Народно събрание, така и да се гарантира и тяхното здраве", заяви президентът Румен Радев. "Пандемията COVID-19 засегна всички обществени процеси през изминалата година. Това беше годината на лекарите и медицинските специалисти, които не само положиха огромни грижи за запазването на здравето и живота на българите, но и със своите експертни становища и решения влияеха върху всички сфери на обществено-икономическия живот. Неведнъж всички медицински специалисти сте заявявали, че пандемията няма да отшуми скоро и трябва да се научим да живеем с коронавируса, включително да организираме и провеждаме избори“, каза президентът.

Радев припомни, че избори в условията на коронавирус се проведоха в редица държави и допълни, че можем да почерпим от техния опит. 

"Затова започвам серия консултации, за да чуем какви са вашите прогнози за развитието на пандемията, в каква степен тя ще бъде повлияна от процеса на ваксиниране, какво движение очаквате на броя на карантинирани хора, какви здравни мерки предвиждате не само за изборния ден, но и за предизборната кампания“, обърна се президентът към здравните власти. 

"Давате ясен знак, че интересите на българските граждани са над всичко и опитите да се прави политика в тази безпрецедентна световна криза са нелепи", отговори здравният министър. "Работим за датата 28 март, която вие неофициално очертахте. Цялата държава и здравните власти се готвим да проведем изборите на тази дата".

"Изработваме протокол за провеждане на изборите в пандемична ситуация", каза още проф. Ангелов. Той обясни, че ще се мисли как да гласуват хората под карантина. По думите му е важно и да се гарантира безопасността на всички служители, ангажирани с провеждането на избори.

Професор Ангелов увери, че ситуацията се следи и ако трябва, протоколът ще се актуализира в движение.  

"В интерес на всички български граждани е да осигурим провеждането на безопасни и честни избори. Това няма да е никак лесна задача. За да бъдем толкова внимателни, има няколко причини", каза доц. Ангел Кунчев. И поясни, че едната причина е доколко ще запазим положителната тенденция на спада на заболеваемостта.

"Изчакваме да видим и влиянието на изминалите празници, след които вероятно ще повиши леко броя на заразените, въпреки че общото ми мнение е, че мерките като цяло се спазваха", заяви доц. Кунчев.

Виж коментарите (1)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Обрат: Нулевата ставка все пак ще остане до края на 2024 година, ...
Важно е българският военнослужещ да се чувства мотивиран, удовлет...
"Украинска помощ": Осигурени 295 млн. лв. за фермерите, изплащат ...
Нова промяна при изплащане на обезщетения за безработица одобри п...
Решиха: Без реклама на хазарт в медиите
Вертикалният газов коридор: "Булгартрансгаз" отвори офертите по п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).