Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Обмислят данък върху пенсиите на работещите пенсионери
Автор: Екип Varna24.bg 08:50 / 18.02.2015Коментари (10)937
©
Обсъжда се въвеждането на 10% данък върху пенсията на работещите пенсионери по трудов и по граждански договор. Това предложение на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) е било коментирано по време на днешния Съвет по пенсионната реформа към вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, съобщи на брифинг съветникът на министъра Николай Николов.

Той посочи, че практиката да се облагат пенсиите е широко разпространена в Европейския съюз (ЕС) и цитира справка, според която само три страни - Литва, Словения и Унгария, не облагат пенсиите безусловно. Николов не коментира дали при следващо обсъждане предложението ще се приеме, но каза, че ще се дискутира отново най-вероятно на отделно заседание на Съвета. Позицията на социалното министерство по въпроса засега не се оповестява.

От АИКБ са предложили още и да се изравни съотношението, в което работник и работодател плащат осигурителни вноски. В момента то е 60:40, а предложението е било да стане 50:50. Бизнесът отдавна настоява за това, но на днешното заседание на Съвета не е постигнато съгласие.

Няма консенсус и по отношение искането на КНСБ за постепенно увеличаване на максималния осигурителен доход до достигането му до десеткратния размер на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. От АИКБ са предложили максималният осигурителен доход да се обвърже с други величини - например да расте със средния осигурителен доход за предходната година, което също не е било прието.

Постигнат е обаче напредък по друго предложение на КНСБ - по желание на бъдещия пенсионер да не се включват при изчисляване на пенсията трите най-добри години с най-висок осигурителен доход.

Николов коментира, че този вариант е по-благоприятен от абсолютното им премахване. Мотивът на КНСБ е, че за някои пенсионери не е изгодно да предоставят в НОИ информация за тези три години заради невъзможност да се сдобият с информацията от фирмите, в които са работили. 

Изчислено е, че ако това предложение бъде прието, около 33% от новите пенсионери ще имат по-висока пенсия. Това ще изисква и около 6 млн. лева допълнително от бюджета на НОИ.

Николов каза още, че е изискана справка от НОИ каква ще бъде осигурителната тежест за работодатели и за служители при условие, че влезе в сила, както е заложено, плавното нарастване на вноските за универсалните пенсионни фондове с по 0,5% годишно за фонд Пенсии и с по 0,2% годишно за фонд Безработица до 2027 година.

"Най-вероятно Националният съвет за тристранно сътрудничество, предвиден за този четвъртък, ще бъде отложен", съобщи Николов.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.02.2015 г.
0
 
 
стига все сте се чудили как да вземате от най-бедните. вземете от така наречените олигарси, политиците дето се чудят как да лапат повече на гърба на народа, толкова незаконно забогатели. все до най-бедните опират все те трън в очите им са. докога.
+3
 
 
има ли поне една институция, която да мисли адекватно?? Ей.., един ден народа ще пропищи от цялото това мазало и ще вкара всички институции в ред.
на 18.02.2015 г.
+4
 
 
Има логика, защото вместо пенсионери, на работните места ще са млади хора. Но от друга страна повечето пенсии са толкова мизерни, че горките пенсионери едвам издържат.
Aнонимен
на 18.02.2015 г.
+5
 
 
Поредното необмислено решение. В ЕС може и да има данък върху пенсиите, но пенсионерите точно порадите факта, че работят имат повече привилегии и допълниелни социални помощи. В България инвалиди са принудени да работят за мизерни пари, защото не могат да си позволят лекарствата само. Хайде АИКБ да си преобмислят предложението,защото и ние имаме много предложения. Като се догони средният европейски стандат евентуално, може и да стане, ама както винаги тръгваме от Я към А. Държавните пари, отиват в грешни посоки,и никога там където трябва. Хайде да взимаме данъци от циганите. Управлението и тези решения правят цялата ни държава.....!Държавата трябва да стимулира, а не да санкционира в случая.
Aнонимен
на 18.02.2015 г.
+4
 
 
Тези малоумници защо не погледнат какви пенсии взимат хората в Европа? Защо не погледнат, че има сфери, в които няма млади специалисти или има недостиг на такива, напр. в здравеопазването? Защо копират от европейските страни само това, което им е изгодно? Защо например не направят нещо подобно с циганите, които живеят само на помощи - напр. разходите за раждане а дете от непълнолетна да се поемат от родителите на въпросната циганка и по отношение на такива деца да не се полагат никакви детски надбавки. Защо не правят внезапни проверки в училища в рисковите райони и при неотбелязване на отсъстващи циганета от училище наказания да отнасят учителите, извършили тези пропуски?
+6
 
 
Всички знаем какви са пенсиите на 70-80% от пенсионерите и затова повечето се принуждават да работят. Но да оставим тях настрана и да погледнем 70 годишните професори по университетите, тези на директорски позиции, особено военни, масова практика е военни пенсионери да са началници тук там с големи заплати и пенсии по 700лв. При положение че взимат по над 500лв пенсии въобще трябва да им се забрани да работят, защото при тази безработица и толкова много млади хора са без работа имено заради такива пенсионери. Всеки иска колкото се може повече пари, но съм против работещите пенсионери, чиито пенсии не са никак малки. За всичко е виновна държавата естествено, а и много работодатели, които взимат пенсионери само и само да не плащат осигуровки и да пестят пари. Вместо да ми слагат данъци и не знам си какво на пенсиите да ги направят нормални за всички, а не баба ми и дядо ми робували 40г да взимат по 220лв пенсия, безобразие. И само викат няма пари за това, няма пари за онова.. А има пари за чисто нови аудита по 100 000лв, има пари да вдигат заплатите по 200-300лв на депутатите, има пари за командировки из цял свят, дават им коли, апартаменти и все не им стигат гледат само да крадат... ДО КОГА ЩЕ ТЪРПИМ ТОВА???
+3
 
 
Всеки знае, че пенсионерите работят не защото искат, а за да свържат двата края т.е. едно такова решение е ясен знак какво е отношението на държавата към една от най-безпомощните прослойки. Едно е да разчиташ на 180-250 лв пенсия, друго е и ако има още 300-350 от заплатка, но истината е че пенсионерите в частния сектор заемат тези работни места, на които по една или друга причина няма да се хване никой в работоспособна възраст. В държавния сектор обаче, по всички "сладки" добре платени местенца са хора в пенсионна възраст, обгради ли се с млади, които да им вършат работата, така здраво захапали, че ако пуснат ченето ще им остане впито в кокала.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Евроизбори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Застреляха Алексей Петров
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: