Обмислят туристическа такса за всеки българин

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
11:52 / 04.11.2018
2520
Всеки българин, който пребивава за повече от 24 часа в друг град, различен от този, в който живее, да плаща такса. Това е едно от предложенията за промяна в Закона за туризма, което на практика прави всеки българин турист.

В параграф 1111 от допълнителните разпоредби към законопроекта е записано, че турист "това е лице, което осъществява туристическо посещение с престой най-малко 24 часа". Според специалисти от туристическия бранш целта на промяната е при посещение на роднини и приятели в друг град, последните да събират от дошлите такса, да им правят в полицията адресна регистрация и да се определят като туристически оператори или агенти, като плащат такси.

В промените на Закона за туризма се дава и определение кое лице не е турист – "лицата, които много често посещават дестинацията и я възприемат като част от обичайната си жизнена среда, могат да не се считат като туристи". Поред експерти и този текст не е коректен и би трябвало да отпадне.

Коментарите предизвикаха отговор от страна на Министерството на туризма, че посещението при близки и роднини не е туристическа дейност. "Посещението с цел гостуване на близки, роднини или приятели би определило като турист само човек, който е отседнал в място за настаняване – хотел, мотел, пансион, туристическо селище и т. н. Ако нощува в дома на роднините си и този дом не е регистриран като хотел, мотел и т. н., неговата визита не изисква и не предполага никакви финансови ангажименти като данъци, такси и нужда да се регистрира като турист“, уточнява от ведомството.

Без отговор остава въпросът какво се случва ако човек отиде на гости у свои роднини, които са съдържатели на къща за гости и спи в нея.

Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Джип предизвика катастрофа в Казанлък, има пострадали
Калин Стоянов: Зарадвахме отново децата от Националната благотвор...
Управителят на НЗОК Момчил Мавров ще съди Лена Бориславова
Бивш енергиен министър за "Боташ": Обвинявам депутатите в лъжа, м...
Проф. Чорбанов: Ваксината срещу коклюш, която се поставяше до 201...
Устойчив туристически сезон по Северното Черноморие очаква служеб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).