Обновяват музея в родния дом на Яворов

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:55 / 01.01.2021
1012
Проект на стойност 11 394 лв. ще реализира от първите дни на новата 2021 г. екипът при къща музей "Пейо К. Яворов“ в Чирпан. Средствата са от бюджета на културното ведомство, от който се финансира наскоро затворената сесия за проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства. С тях ще бъде закупен, доставен, укрепен и монтиран музеен реквизит в експозиционната зала: постаменти, манекени, системи за окачване, аранжорски реквизит, плексигласови поставки за експонатите.

За пръв път от далечната 1968-а заради пандемията през януари 2021 г. догодина няма да се проведат традиционните Яворови дни, съобщиха от Община Чирпан. Ще бъде запален само огънят пред бюста на поета в двора на музея и пред скулптурата на Иван Блажев в центъра на града привечер на 13 януари. Тогава ще бъде представено и фототипното издание на вестника "Свобода или смърт. Бунтовен лист“, който Яворов издава през 1903 г. по заръка на Гоце Делчев. Изданието е подготвено от фондация "Яворов“, разчитането е по запазените в музея броеве. Пак тогава ще бъде готов и специалният календар, посветен на 120-ата годишнина от излизането на първата му книга "Стихотворения“ и 110-ата годишнина от премиерата на драмата "В полите на Витоша“.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Джип предизвика катастрофа в Казанлък, има пострадали
Калин Стоянов: Зарадвахме отново децата от Националната благотвор...
Управителят на НЗОК Момчил Мавров ще съди Лена Бориславова
Бивш енергиен министър за "Боташ": Обвинявам депутатите в лъжа, м...
Проф. Чорбанов: Ваксината срещу коклюш, която се поставяше до 201...
Устойчив туристически сезон по Северното Черноморие очаква служеб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).