Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Обс Копривщица отмени скандалното си решение за статута на града
Автор: Екип Varna24.bg 10:48 / 01.04.2017Коментари (0)1061
© Varna24.bg
След час и половина дебати общинските съветници в Копривщица отмениха скандалното си решение за премахване статута на града като архитектурен резерват. Преди ден от ГЕРБ се разграничиха от съветниците си, взели това решение, и заплашиха с тежки санкции, ако не го отменят.

От общо 11 души 10 гласуваха за отмяна на решението, а председателят на съвета Рашко Христов се въздържа.

Залата беше пълна с граждани, недоволни от предишното решение, а някои общинари си признаха, че са сгрешили.

Местният бизнесмен Радослав Йовков, който иска да прави ски курорт, се изказа остро. Според него без нови атракции Копривщица не може да се развива.

Съветниците ще настояват статутът на града на бъде актуализиран. Съгласни са защитата да бъде още по-строга, но искат държавата да поеме финансовия си ангажимент за неудобството на местните жители.

Вчера областният управител на София издаде заповед, с която върна за ново обсъждане в Общинския съвет на Копривщица решението за статута на града.

Според него са налице основания за незаконосъобразност на решението и описаната процедура за промяна на статута на недвижима културна ценност не е в кръга на правомощията на общинския съвет.

Градът запазва статута си на архитектурно-исторически резерват и единствено Министерският съвет може да промени неговия това, пише в заповедта.

Недялка Мухова е собственичка на къщата на революционера Рашко Стойчев, откъдето тръгва решението за избухването на Априлското въстание. В нея посреща стотици гости на Копривщица и не приема бизнес интересите в едно възрожденско градче.

"И в моето детство имаше ски писта, но тя не пречеше на статута на града", каза Недялка Мухова.

Серафим Петров има семеен хотел от 20 години в Копривщица. Разказва, че туристи идват само през уикенда, затова градът има нужда от съживяване, но и предприемачът е против отмяната на статута.

Според него трябва да има някакви атракциони, но извън самия град.

Общинарите нарекоха скандала провокация - не били разбрани правилно.

В решението е записано, че предлагат "думите архитектурен исторически резерват" да отпадат навсякъде в предложението за общ устройствен план. Намерението им всъщност било само да заменят термина с актуалния според новия закон.

"Аз, докато съм кмет, никога няма да ми мине през главата Копривщица да няма такъв статут на град-музей на национален исторически и архитектурен резерват", заяви кметът Ганчо Герданов.

За да преразгледа статута на града, кметът трябва да изпрати писмо на министъра на културата. Окончателната заповед издава той.

"По никакъв начин няма да я постави в риск. Само че ще отнеме доста време, тъй като досега за територията на архитектурно-историческия резерват не е имало разписани режими за опазване", заяви архитект Уляна Малеева от Министерството на културата.

Жителите на Копривщица искат от съветниците не да се занимават със статута на града, а да оправят канализацията и пътищата.

Изненадващо преди дни общинските съветници от Копривщица поискаха възрожденският град да промени своя статут, който към момента е свързан с множество ограничения за строителството.

Председателят на общинския съвет Рашко Христов (ГЕРБ) обясни пред bTV, че държавата не се грижи за паметниците на културата и Копривщица може да разчита само на туризма.

От Министерството на културата бяха категорични, че решението на Общинския съвет няма правна стойност, защото това дали градът ще е резерват, или не минава през решение на по-високо ниво.

Темата коментира и президентът Румен Радев.

"Копривщица не принадлежи на неколцина общинари. Копривщица принадлежи на България. Копривщица е България", каза той.

Местният бизнесмен Радослав Йовков има сериозни инвеститорски намерения. Той е категоричен, че не е против отмяната на статута на града, но предложеният нов устройствен план не му разрешава да строи обекти на местния стадион.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Съдебна реформа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: