Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Общинар от ДБ: Столична община пак ще се оправдае с МВР и няма да предложи решение за войната по пътищата
Автор: Екип Varna24.bg 16:04 / 11.05.2023Коментари (0)759
© Sofia24.bg
Докато Столична община и МВР си прехвърлят топката, единственият начин да се преборим с нарушителите по пътя е чрез работещи камери и своевременно налагане на санкции. Тезата разви общинският съветник от "Демократична България" Симеон Ставрев пред Bulgaria On Air.

Той заяви още, че в момента в София има 600 камери, закупени от дирекция към кмета Йорданка Фандъкова, които обаче не могат да засичат нарушения като шофиране с превишена скорост и преминаване на червен светофар.

По повод предстоящото извънредно изслушване на вътрешния министър Демерджиев в СОС, Ставрев напомни, че преди две седмици е посъветвал управляващите от ГЕРБ да се провери колко от подадените общински сигнали за пътни нарушения са санкционирани от МВР. "Тогава от ГЕРБ ми се изсмяха и казаха, че няма да искаме никаква отговорност от МВР. Сега се опасявам, че Столична община отново ще каже "МВР са виновни" и няма да се предложи никакво решение за войната по пътищата", заяви общинският съветник.

Според него Фандъкова и подчинените ѝ дължат отговор защо вече закупените камери не работят, както и защо не се използва ресурсът на близо 140 представители на Общинска полиция. "Това са полицаи, облечени във всички права и задължения на правоохранителните органи. Къде са тези хора и какво правят? Защо не са пред детските градини и училищата през деня?", попита Ставрев. Той добави, че и Столична община, и МВР следва да инвестират в закупуването на работещи камери и да започнат да санкционират адекватно, така че нарушенията да намалеят и инвестицията да се възвърне.

Общинският съветник опроверга твърдението на Фандъкова и Георги Георгиев, че МВР има достъп до видео контролния център за трафика, където според Ставрев оперират само служители на Столична община. Той допълни, че когато работещите в центъра засекат на камери нерегламентирано шофиране в бус лента, изпратените сигнали до МВР остават без санкция.

"Единственият начин да се преборим с нарушителите е чрез санкции. Ние като общество отдавна трябва да сме приели, че не искаме да се избиваме по пътищата, а да караме по правилатаЧ, подчерта Ставрев. И добави, че повечето участници в движението не трябва да търпят негативите от по-малката група нарушители.

Общинарят от ДБ уточни още, че София е европейската столица с най-много автомобили на 1000 жители от населението, а инфраструктурата на града не е първоначално замисляна, за да поеме такъв трафик. Ставрев напомни и за Плана за пътна безопасност, предложен от "Демократична България" след смъртта на Милен Цветков преди три години. Той включва преглед и преправяне на най-опасните столични кръстовища, анализ на градския транспорт и нуждите на потребителите му, както и оптимизиране на инфраструктурата, така че да се намали трафикът. Допълнителните решения, споменати от Ставрев, включват обезопасяването на спирки на градския транспорт с по-високи бордюри, повдигане и осветление на пешеходни пътеки за ограничаване на скоростта и по-добра видимост.

"На извънредното заседание утре ще поискам конкретни ангажименти и срокове, защото иначе отново нищо няма да се предприеме", заключи Ставрев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: