Общинските съветници на "Възраждане" във Варна с декларация срещу приетия законопроект за ВЕИ в морските пространства

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:46 / 21.02.2024
1762
Общинските съветници на "Възраждане" във Варна представиха декларация срещу приетия законопроект за ВЕИ в морските пространства. Документът беше изчетен в рамките на провеждащата се днес сесия на Общинския съвет във Варна, съобщиха от политическата организация.

В декларацията се акцентира върху рисковете за българската икономика и в частност – туристическия и рибарския сектор, които ще бъдат най-пряко засегнати от приемането на този закон. 

Ето какво казаха съветниците от трибуната на местния парламент във Варна:

"Преди няколко дни беше приет поредният лобистки законопроект за възобновяеми енергийни източници във водите на Черно море. 

Законопроект, който обслужва  кръговете олигарси и компании, но по никакъв начин не защитава интересите на хората, държавата и общините в сектори като рибарство и туризъм.  

Законопроектът беше приет без обществено обсъждане, без да бъдат поканени заинтересованите страни, без да бъдат питани кметовете и общинските съветници на общините по българското Черноморие.  Въпросният законопроект за ВЕИ в морските пространства е опасен за българската енергийна система, за българския туризъм и биоразнообразието. Опасен е за здравето на хората, за морските обитатели и за птиците. 

Така наречените инвеститори, решили да построят 3 гигавата вятърен парк няма да платят и стотинка на държавата, за това че използват акваторията ѝ, а държавата ще изкупува произведената електрическа енергия по фиксирана преференциална цена.

Най-тежко засегнат и на практика закрит ще бъде целия отрасъл Рибарство. 

Рибарството е дългогодишен и традиционен поминък в Община Варна. Това е история, бит и култура, които ще бъдат заличени, включително и с желанието на настоящата администрация да натовари варненските рибари с непосилни пристанищни такси. 

В публикуван през 2023 година Специален доклад на Европейската сметна палата се предупреждава, че енергията от възобновяеми източници в морето може да навреди на морската среда. Посочва се, че Европейската комисия не е оценила потенциалното отражение върху околната среда, в т.ч. изместването на някои биологични видове и промените в структурата на популациите, наличието на храна или миграционните модели, наред с други последици.

В доклада се изразяват опасения, че растежът на  енергията от възобновяеми източници в морето в Европа може да навреди на морската среда и на екосистемите.

Проектите за изграждане ясно показват, че ветрогенераторите ще бъдат инсталирани в непосредствена близост до бреговата ивица. Разположени по този начин, при височина на ветрогенераторите 150 - 200 метра, те ще се виждат по цялото крайбрежие, чак до нос Калиакра.

Това ще повлияе изключително негативно и на сектор Туризъм.

Крайно време е да защитим Варна, варненци и местния бизнес!"

Георги Георгиев от "Възраждане" се обърна към съветниците с думите:

"Не мога да повярвам и не искам да повярвам, че във Варна има хора, които заради лични амбиции са готови да се противопоставят на развитието на икономиката и одобряват такъв проект, който ще е удар и срещу туризма, и срещу рибарския сектор! Всички ние трябва да работим в името на варненци, а не на частните интереси"

След изчитането на декларацията от общинските съветници от "Възраждане", въпросът беше поставен и от други общински съветници, и представители на туристическия бранш, рибари и природозащитници.

Общински съвет – Варна се обяви в подкрепа на браншовите организации от сектори "Туризъм" и "Рибарство", които настояват за оттегляне на законопроекта за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. Законът предвижда изграждане на ветрогенератори в Черно море.

Решението бе подкрепено с 38 гласа "за", 4 "против" и 6 "въздържал се".

Гласувана бе декларация, подкрепяща искането на браншовите организации за оттегляне на законопроекта, която ще бъде изпратена до Народното събрание.

Виж коментарите (0)

Още по темата (41):
29.04.2024 До дни 160 работници остават без работа
12.04.2024 Икономист: България остана единствената страна без закон за офшорния вятър
12.04.2024 Обявиха мегапроект, свързан с изграждането на фотоволтаици в България
22.03.2024 Василена Доткова: Нараства дезинформацията по отношение на зелената енергия
18.03.2024 Кметът Коцев прие рибарите и изслуша проблемите им, свързани с перките в Черно море
18.03.2024 Стотици рибари и хотелиери протестираха срещу перките във Варна
Още новини от Национални новини:
Тези служители са с по-високи пенсии от други, ето причината
Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката...
Над 46 000 зрелостници се очаква да се явят днес на матура
Редица университети затварят врати в знак на протест
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).