Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Обсъждат предстоящото поскъпване на водата
Автор: Екип Varna24.bg 09:51 / 17.12.2018Коментари (0)1385
© Varna24.bg
Предстоящото поскъпване на водата в редица градове в страната от 1 януари ще бъде обсъждано на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Пред БНР омбудсманът Мая Манолова заяви, че тя и екипът ѝ ще присъстват на заседанието. 

Най-голям скок е предвиден в Бургас и в София - с 10 на сто. Единствено в Кърджали се очаква да има поевтиняване - с около 1,5 процента.

Увеличението на цените на ВиК услугите е заложено в бизнес плановете на дружествата, които бяха одобрени от общините и регулатора още преди година, обясни преди дни Ивайло Касчиев, който оглавява водната дирекция в КЕВР.

"Тези цени вече са одобрени и Комисията не може да не ги утвърди и да влязат в сила. Това ще се случи, иначе тези търговски дружества ще съдят Комисията за пропуснати ползи".

Според предложенията от Нова година най-много за вода ще плащат в Шумен, Добрич, Силистра, Варна и Враца, където кубик вода ще струва над 3 лева.

За Видин скокът може да стигне до 22 процента, но това ще стане само ако бъде въведена новата услуга "пречистване на вода“.

Във Враца и Монтана поскъпването ще бъде ограничено до прага на социалната поносимост. По този повод от регулатора отново настояха за помощи за бедните, които не могат да си плащат сметките за вода.

"Това е практика в целия Европейски съюз. Във всяка една държава има механизми за подпомагане на бедните слоеве, тъй като достъпът до вода е основно човешко право", каза Касчиев. 

Пред БНР омбудсманът Мая Манолова съобщи, че при нея пристигат жалби заради високите цени на водата от цялата страна. Тя изтъкна, че увеличения са планирани "практически във всички ВиК дружества": 

"Истината е, че поведението на КЕВР, одобряването на бизнес планове на ВиК асоциациите, които предвиждат нови и нови увеличения на цената, без да е съобразена социалната поносимост, без в това да бъдат включени реални инвестиции, това поведение води до недоволство и до гняв сред българските граждани. Имаме много жалби от страната. Имаме усилена кореспонденция във връзка със жалби срещу ВиК - Шумен, където ще отидем на място за едно последващо обсъждане на инвестиционния план. Хората по места масово са недоволни, защото се увеличава цената на водата без това да е за сметка на качеството или на някакви видими инвестиции и подобрения". 

В 12.00 часа ще има протест пред КЕВР срещу подготвяното поскъпване на водата. Демонстрацията се организира в социалните мрежи.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: