Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Обучават училищни психолози и педагогически съветници как да решават проблема с агресията сред подрастващите
Автор: Екип Varna24.bg 08:47 / 24.06.2021Коментари (0)1132
"Превенция и интервенция на агресията и насилието в училище" бе темата на обученията за педагогически съветници и училищни психолози , които се проведоха в периода 10.05-21.06.2021 г. в Националния център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти (НЦПКПС), съобщиха от пресслужбата на институцията.

Темата за агресията сред подрастващите като социално значим проблем е особено актуална в българската действителност през последното десетилетие. Според проведено изследване от учени от Департамент "Психология“, ИИНЧ-БАН сред ученици и учители се установява, че най-често срещаните проблемни поведения, които са и най-значимо свързани с проявите на агресия (най-вече словесна) към съученици и учители в училище са: бягствата от училище, употребата на алкохол, тютюнопушенето, лъжите с цел лична облага и срещите с приятели, които родителите не одобряват. Освен това, половината от изследваните учители споделят,  че се срещат не само с единични случаи на ученици, трудно податливи  на социален контрол и въздействие, но и с цели паралелки, в които се наблюдават чести конфликти между ученици, между  учители и ученици, прояви на групов тормоз и агресия, както и нарушаване на дисциплината и училищния ред.

По Програмата за превенция и интервенция на агресията и насилието в училище психолози и педагогически съветници влизат в ролеви игри, които са предназначени за учениците. Идеята е обучаващите се лично да усетят въздействието на игрите върху емоциите, мислите и поведението им, да ги споделят и обсъдят с останалите участници в обучението. Групите обучаеми са от цялата страна и споделят необходимостта от подобни обучителни семинари и обмяна на опит между колеги, както и тяхната ефективност за практиката.

Упражненията и игрите, включени в Програмата, са обособени в два вида модули (социалнопсихологични тренинги) – за превенция и за интервенция на агресията и насилието в училище. Създадени са три отделни модула – по един за всеки от трите етапа на обучение (за ученици от I до IV клас, от V до VII клас и от VIII до XII клас).

 "Досега училищните психолози и педагогическите съветници не са имали систематизирана, структурирана и научно обоснована програма за превенция и интервенция на агресията и насилието в училище, като са разчитали предимно на своя индивидуален опит и познания. Чрез прилагането на предоставената "Програма за превенция и интервенция на агресията и насилието в училище“ те вече разполагат с инструмент, чието систематично прилагане има доказано позитивен ефект в краткосрочен план и обосновано очакван добър ефект в дългосрочен план. Повечето от психолозите работят в големи училища и са наясно, че представлява трудност да се обърне индивидуално внимание на всички проблеми на подрастващите още при зараждането им. Този обучителен модул и помагалото, издадено чрез проект, финансиран от МОН, са надежден отговор на очакванията на българските училищни психолози за оптимизация на тяхната професионална дейност, сподели гл. ас. д-р Екатерина Димитрова, водещ лектор на семинарите от Департамент "Психология“ на ИИНЧ, БАН.

Сред лекторите бяха още доц. д-р Диана Бакалова – Департамент "Психология“, ИИНЧ-БАН, и Мариана Иванова – психолог към Институт по Психология, МВР. До този момент по Програмата са обучени над 200 училищни психолози и педагогически съветници от градове от цялата страна.

"За нас е от особена важност Националният център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти да се утвърждава като място за запознаване с иновативни обучителни и педагогически практики, които водят до повишаване на квалификацията на професионалистите, заети в сферата. В наше лице колегите винаги могат да разчитат на надежден и мотивиран партньор за реализиране на стратегии за оптимизация на учебния процес, както и на методи за осигуряване на здрава социална и психологическа среда за ученици, учители и училищни психолози“, сподели г-н Димитър Асенов, Директор на НЦПКПС.

В Центъра за 2021 г. до момента са проведени присъствени обучения на над 200 педагогически съветници и училищни психолози, като до края на годината броят им ще нарасне на над 600, организирани са обучения за повече от 1 100 педагогически специалисти, които от учебната 2021/2022 г. ще преподават но новите учебни програми и новите учебни предмети в начален, прогимназиален и гимназиален етап, проведени са над 650 присъствени и онлайн обучения на директори от системата на училищното и предучилищното ообразование.

НЦПКПС се утвърждава и като водещ дигитален център за провеждане на онлайн квалификации, посредством интегрирането на функционираща платформа за онлайн обучения на собствен сървър, както и като партньор на водещи НПО в сферата на образованието,  директори на социални и образователни институции, водещи учени, и др.

"Обратната връзка, която получаваме от участвали в квалификационните курсове на Центъра, способства работата по подготвяне на новаторски аналитични материали с образователна функция и ни помага да се развиваме като иновативно аналитично звено с особена мисия в структурата на МОН.  Превръщането на модерното и качествено образование във висша ценност за нашето общество е нашата цел“, допълни г-н Асенов.

Обученията по Програмата за превенция и интервенция на агресията и насилието в училище са финансирани от Национална програма "Квалификация“ - 2021 на МОН и се реализират в Националния център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти, гр. Банкя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (418) 14%
Добре, но можеше и по-добре (395) 13%
Не се справи (579) 19%
Пълна трагедия (1616) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: