Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Обучават желаещи как да отглеждат едновременно риба и растения
Автор: Екип Varna24.bg 11:47 / 13.09.2021Коментари (0)941
©
В Бургас се разработва обучителна програма за аквапоника - система за едновременно отглеждане на риба и растения, която ще бъде предоставена безплатно онлайн. Аквапоник инсталациите могат да захранват със свежа продукция едно семейство или да се развиват в индустриален мащаб. На 9 септември, от 14:00 ч., в Екопарк за биоразнообразие и алтернативен туризъм "Вая" ще бъде демонстрирана аквапонична инсталация за домашно ползване, изработена с лесно достъпни материали.

През последните 10 години аквапониката придоби световно признание, защото се доказва като надежден и устойчив метод за отглеждане на храна. Тя привлича все повече интерес и у нас. Аквапониката е иновативна, устойчива, високопроизводителна технология, която съчетава производство на аквакултури (в рециркулационна система) с биологично отглеждане на растения. Пример е за контролирано екологично земеделие с идеална среда за отглеждане. Позволява целогодишно производство на разнообразни култури, спрямо сезона и потребностите, в близост до потребителя.

При аквапониката се използва едва 1/6 от водата, изразходвана при традиционното земеделие, и се произвежда 8 пъти повече храна на декар. Не се използват пестициди, хербициди или химически торове, а производството е целогодишно, в разнообразни местоположения и при всякакви условия.

От 6 до 10 септември в Бургас се провежда обучение на обучители, обхващащо всички аспекти на аквапониката. Основните лектори са доц. д -р Галин Николов - изпълнителен директор на ИАРА, д.в.м. Александър Атанасов и Константин Петров - преподаватели в Тракийския университет в Стара Загора.

Курсът е част от системата за обучение по аквапоника, разработвана в комуникация между специалисти от пет държави - България, Гърция, Румъния, Турция и Кипър.

В обучението са включени всички основни аспекти на отглеждане на риба и растения в аквапоника, като задачата на участващите в него обучители е чрез презентации и дискусии да оформят курс за обучение с практическа насоченост, който ще бъде предоставен безплатно на страницата на проекта www.smartfarmingproject.eu.

Обучителната програма се разработва с подкрепата на Европейския съюз, Програма Еразъм +, по проект Smart Farming 4.0 All. Целта е да се събере и представи информация за новите технологии в селското стопанство и в частност да бъде подпомогнато развитието на хидропониката и аквапониката.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: