Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Обясниха защо е добра практика при бране гъбите да се откъсват
Автор: Екип Varna24.bg 11:38 / 24.10.2022Коментари (0)949
©
Правилата за бране на гъби са преди всичко съвети от опитни берачи на гъби, които ще ви позволят не само да съберете богата реколта, но и да запазите здравето си. Като за начало е по-добре начинаещите да бъдат с придружител в гората. Той ще ви помогне да разграничите ядливите гъби от отровните и ще покаже местата, където виреят.

За мераклиите подобна разходка ще бъде особено полезна, но не по-малко и опасна, ако не се запознаете предварително с техниките за събиране и мерките за безопасност.

Първият съвет на опитен гъбар е прозаичен- гъбите трябва да се берат в гората. Те могат да растат и в други райони, но горските представители са най-малко опасни  за здравето. Има няколко места, където можете да намерите гъби, но не се препоръчва да ги събирате - на крайпътните пътища; в близост до полета, където могат да се прилагат опасни пестициди; в изкуствени насаждения, разположени между полета; в близост до депа и гробища.

Друго правило за бране на гъби е да не се отдалечавате от обособените пътеки или поне да оставяте някакви следи по пътя си. Разбира се, на многолюдни места реколтата ще бъде по-малко впечатляваща, отколкото в отдалечените райони, но всичко ще бъде много по-безопасно прибирането.

Дори и опитните гъбари познават всички пътеки и особености на гората, в която прекарват времето си, но не рискуват да отидат твърде далеч. Гъбите могат да се скрият под трева и листа и е по-добре да ги търсите не с ръце, а със специален клон. Гъбите  растат близо до дървета или на открити поляни. 

Трябва да събирате гъби в контейнер с плътни стени. За тези цели е подходяща кофа или кошница. Гъбите не понасят добре обикновените торбички  и при транспортирането им могат да се повредят. В допълнение към контейнера, трябва да имате основния инвентар при себе си:

-нож за рязане на гъби;

-средства за комуникация - обаче трябва да се има предвид, че мобилната комуникация може да не работи дълбоко в гората;

-компас;

-дрехи, които ще са удобни при ходене на дълги разстояние;

-вода и храна;

-аптечка със средства за лечение и превръзка на рани

Всеки гъбар ще ви каже различни правила за събиране на гъби.

Много гъбари изпадат в ужас, когато видят скъсана гъба направо с корена. Според тях по този начин се уврежда мицела и на съответното място няма да порасне нова гъба. Друга група гъбари пък са на мнение, че гъбата не трябва да се реже с нож, защото остатъкът така загнива в почвата.

Начинът на бране обаче не е от значение. Нито единият, нито другият начин оказват вреда върху гъбния организъм или повлияват способността му да плододава отново.

Според експертите от сайта manatarka.bg  добра практика е откъсването на гъби. Често основата на пънчето носи важна информация за определяне вида на гъбата. Някои отровни видове гъби имат белези разположени в основата на пънчето, които помагат да се различат лесно от сходни, ядливи видове. Някои добре известни примери са Карболовата печурка (Agaricus xanthodermus), която има разширена и пожълтяваща основа на пънчето и Бялата мухоморка (Amanita verna) с нейната волва наподобяваща торбичка. Дори и да не познаваме тези особености на гъбите, при търсене съвета на по-опитен гъбар, отрязаните гъби затрудняват определянето.

Брането на гъби не е просто разходка по оборудвани пътеки. Лесно е да се изгубите в гората и да забравите за времето, особено ако има разчистване на гъби. Преди да напуснете, определено трябва да се запознаете с правилата за безопасност.

Събирайте само познати гъби, а за тези, които се съмнявате - поставете в отделен съд.

Не вкусвайте сурови гъби, дори ако те са годни за консумация;

Не се отдалечавайте от забележителности и не оставяйте децата без надзор;

Не приемайте развалени гъби или такива, които имат сгъстяване на стъблото;

В гората е по-добре да останете в група и да имате комуникационно оборудване с вас;

Листата се повдигат с дълъг клон, а не с ръце - под тях може да има не гъба, а змия животно или насекомо, което може да ви ухапе.

Трябва също така да се има предвид, че времето много бързо минава и трябва да излезете от гората преди да се е стъмнило.

Ако спазвате всички правила и не пренебрегвате предпазните мерки за безопасност, тази дейност ще ви донесе не само голям брой гъби, но и положителни емоции.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Избори за председател на БСП
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: