Очакваме "цунамито на Омикрон" след празниците

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:49 / 30.12.2021
1274
"Излизаме от предната вълна на едно не много ниско базово ниво - това е ясно. това, че след празниците ще ни удари вълната от Европа - също е ясно. Тенденция на покачване, да кажем задържане, вече има, от 4 вече е 9%", коментира главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред БТВ.

Новата вълна ще е цунами. Това сравнение пръв е направил директорът на училището по тропическа медицина в Лондон. 

"По-простата причина, че "Омикрон" удвоява случаите на два- три дни. Това е лошата му характеристика. Добрата е, че смъртността не е толкова голяма и по-малко хора влизат в болница, но когато болните са страшно много, болниците пак ще се напълнят", отбеляза Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор отново прогнозира, че при настоящото ваксинационно покритие у нас "Омикрон" ще причини големи проблеми.

"Няма провал на ваксинационната кампания.Провал е, ако няма ваксини и достъп до тях. Грешка беше липсата на добра комуникационна кампания", смята Кунчев.

Според него 10-15% от населението никога няма да се ваксинират и с тях няма смисъл да се работи, но проучванията са показали, че 48% се колебаят или се страхуват от имунизация и те биха се ваксинирали, ако получат отговор на всичките си въпроси. 

По думите на Кунчев "политическият натиск и емоциите в обществото“ по темата COVID-19, трите избора и политическата експлоатация на темата са попречили много на взимането на правилните решения за справяне с пандемията. 

Главният здравен инспектор оцени като правилни стъпки въвеждането на финансовия стимул за пенсионерите и контрола на достъпа чрез зеления сертификат.

Зеленият сертификат работи и е добра мярка, категоричен е Кунчев. Впечатленията му са, че навсякъде в моловете и в "сериозните заведения" се изисква представянето на документа.

33 сигнала за фалшиви зелени сертификати са подадени в прокуратурата, а в началото на януари се очакват и първите резултати от разследванията кой стои зад тяхното издаване, каза Кунчев.

По думите му "хората правят фалшиви паспорти и пари", така че не можем да се преборим с това, но при добър контрол, ще има и добър резултат от тази мярка.


Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Удрят по джоба на шофьорите с драстично увеличение на годишните т...
Поредна фишинг измама: Хакерите са все по-изобретателни, как да с...
Удариха ни по джоба, дюнерът поскъпна
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Проф. Костадин Ангелов към ПП: Питайте си вашите хора, защо подпи...
БАБХ: Най-честото нарушение в магазините преди Великден е неясен ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).