Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Очакват ни две геомагнитни бури
Автор: Екип Varna24.bg 09:08 / 18.12.2022Коментари (0)731
©
Космическото време също влияе върху нас и всички живи същества на Земята. С него се измерва   въздействието, което Слънцето оказва върху цялата Слънчева система и нашата планета.

Повод да говорим за космическото време е прогнозата за геомагнитни бури около 22 декември и 25 декември. Няма причини за безпокойство, защото тези геомагнитни бури ще са слаби – от най-ниската степен.

Как се образуват геомагнитните бури?

Когато има слънчево изригване и особено, ако то е насочено към Земята, огромен поток от заредени частици полита в Космоса. Необходими са от 1 до 4 дни те да достигнат магнитосферата на Земята. Именно тази невидима обвивка ни пази от смъртоносните лъчи на Слънцето.

Освен енергия и важни условия за живот, нашата звезда е и заплаха. Когато заредените частици и радиация от слънчевото изригване достигнат Земята и взаимодействат с нейната магнитосфера, се получават така наречените геомагнитни бури. Твърди се, че по-чувствителните хора могат да изпитат дискомфорт в такива случаи.

НАСА, Европейската космическа агенция и още много научни организации следят активността на Слънцето. Затова те прогнозират и предупреждават, когато предстоят геомагнитни бури. Сега също нямат повод за притеснение, защото вече споменах – бурите ще са съвсем слаби.

Как учените наблюдават геомагнитните бури?

Плюсът е, че наблюдението може да се направи и с невъоръжено око. Дори в Северните страни това е доходоносен бизнес, защото там отново е сезонът на полярните сияния. Когато е над северните полярни области, явлението се нарича Aurora Borealis, а когато е над Южните – Aurora  Australis.

В Швеция, Норвегия и Шотландия. В тези държави се организират специални фото експедиции за търсачи на полярни сияния. Те ги заснемат в различни форми и цветове.

Цветът зависи от това на кой газ в атмосферата влияят частиците от слънчевия вятър. Учените са открили, че ако са на височина около 100 километра най-често сиянията имат розов оттенък. Син или зелен цвят се получава, когато взаимодействието е на повече от 120 километра над Земята.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: