Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Очакват се повишения на речните нива
Автор: Екип Varna24.bg 11:01 / 05.10.2015Коментари (1)439
© Varna24.bg
Утре се очакват повишения на речните нива, на места краткотрайни и незначителни. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология днес преди обяд над Западна, а след обяд и над Централна България ще има превалявания от дъжд. Очакваните количества са около 5 л/кв.м, на отделни места, главно в планинските райони - 10-20 л/кв.м. Във вторник сутринта на отделни места в Източна България все още ще има превалявания, в количества 3-5 л/кв.м. В сряда от запад ще започнат валежи, които ще обхванат по-голямата част от страна. Количествата в Западна и Централна България ще са 10-25 л/кв.м, в Източна България - 5 л/кв.м.

През изминалото денонощие (от 8 ч. на 3-ти до 8 ч. на 4-ти октомври) нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижавали. Водните количества на наблюдаваните реки в почти цялата страна са около праговете за ниски и средни води, в долните течения на реките Провадийска и Камчия (Черноморски басейн) и в средното течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн), водните количества са около праговете за високи води.Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните от НИМХ реки са:

Дунавски басейн: понижения с до - 16 см
Черноморски басейн: повишение на р. Факийска при с. Зидарово с + 18 см. Нивата на останалите наблюдавани реки са останали непроменени.
Източнобеломорски басейн: понижения на речните нива с до - 20 см
Западнобеломорски басейн: понижения на водните нива в поречие Места с до - 4 см и във водосбора на р. Струма с до - 2 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ - БАН в
Дунавския басейн днес и утре, в резултат на прогнозирани валежи, се очакват краткотрайни, незначителни повишения на реките Огоста - в горното й течение, р. Искър - в горното и средното й течение, р. Вит - в горното й течение, р. Осъм - в горното й течение, р. Янтра - в горното й течение. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 5 и 6 октомври ще са около и под средната многогодишна стойност, но водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водни количества за 5, 6 и 7 октомври ще бъдат около и под средно многогодишната стойност и под прага за внимание.

Черноморски басейн - нивата на наблюдаваните реки в басейна днес ще се понижават или ще останат без съществена промяна. Утре са възможни незначителни повишения на водните нива в горните течения на реките Провадийска, Камчия и по южночерноморските реки.

Източнобеломорски басейн - днес и утре, вследствие на прогнозирани валежи, са възможни повишения на водните нива в поречията на река Тунджа - в горното й течение, Марица - в средното и долното течение на основната река, Арда - в горното й течение. Системата за ранно предупреждение на НИМХ - БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водното количество на р. Черна при Смолян по прогноза се очаква да достигне жълтия праг на предупреждение вечерта на 5 срещу 6 октомври.

Западнобеломорски басейн - се очаква речните нива в басейна днес и утре да се понижават. В резултат на прогнозирани валежи обаче са възможни краткотрайни повишения на речните нива във водосбора на река Места.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.10.2015 г.
0
 
 
Пак се готвят, ще изпускат язовири
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Евроизбори 2024
Бум на коклюш в България
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: