Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Официалният летен сезон се открива на 17 май
Автор: Екип Varna24.bg 09:27 / 28.03.2024Коментари (0)1087
©
Тази година летният туристически сезон официално се открива под патронажа на президента Румен Радев на 17 май в Несебър. Поводът е, че през 1983 г градът влезе в ЮНЕСКО. Старинният град беше застрашен да отпадне от последния доклад на организацията, но Слава Богу миналата година това не се случи, припомни в "Денят на Фокус" по Радио "Фокус" д-р Мартин Захариев, заместник-председател на Националния борд по туризъм. 

Градът трябва да представи план за опазване, а срокът за влизането му в действие е 18 месеца, считано от срещата в Рияд миналата година. Началото на летния туристически сезон от гледна точка на официално откриване беше на 21 май през 2023 г. в "Св. Константин и Елена". 

По думите му и тази година великденските празници съвпадат с Гергьовден и туроператорите и хотелиерите ще се опитат да отворят сезона по-рано, около 1 май. "От много години се правят такива опити, за да работят по-продължително в туристическия бранш, но това са сметки без кръчмар.Времето е съществен фактор за откриването на летния сезон, а ние не можем да предвидим отсега какво ще бъде то в началото на май", поясни д-р Захариев. 

"Увеличени ще бъдат цените вследствие увеличаването на минималната работна заплата у нас, вдигането на цените на енергоизточниците също е фактор за това. Тези тенденции обуславят съвсем логично да се повишат цените на туристическите услуги с между 10 и 15%. Това е нормално с оглед инфлацията, каза още д-р Захариев. В Гърция, Китай, Съединените щати туризмът също се оскъпява - това е световна тенденция и туризмът не е изолиран случай", подчерта д-р Захариев. 

Той посочи, че резервациите са динамична величина, която не позволява да се правят сериозни изводи за предстоящия сезон. "Не всички туристи взимат в аванс решение предварително къде да почиват, макар че, ако гоп равеха, можеха да си спестят известна сума при ранна резервация", подчерта д-р Мартин Захариев.

Зам.-председателят на Националния борд по туризъм каза, че България трудно разработва дестинации от трети страни и причината е лошата политика на Министерство на туризма. "Ниското финансиране не позволява да привлечем не само туристи от нови държави, но и по-платежоспособни туристи от по-висока класа. Голям въпрос пред сектора е недотам добрата свързаност - липсва достатъчен капацитет самолетни превози, които да превозват с чартъри туристи до България. Това вече е световен проблем, защото авиационната индустрия се възстановява много трудно след пандемията. Чартърите се насочват към държави с по-дълъг летен сезон от нашия, например Испания, Турция, Гърция. Тези държави получават и държавна помощ - нещо, което България в момента не прави и не си позволява", подчерта д-р Мартин Захариев. 

Проблемът с работната ръка е сериозен, особено с нискоквалифицирания персонал. Наемат се работници от Бангладеш, Киргизстан, Узбекистан и др. "Законът позволява тези работници да устанат у нас до 90 дни годишно, а ние се борим да удължим летния сезон. Битката на сектора е сезонът да е увеличи до 180 дни. Законът престоява в Министерски съвет от много време, внесен в Парламента, но виждате, че политическите обстоятелства правят така, че той в момента да не е в дневния ред на политиците", каза още д-р Захариев. 

"Постиженията на върховата 2019 г за туризма ни, в която имахме 5 милиона туристи, трудно ще бъдат достигнати. Сложна е и геополитическата ситуация, България е незабележима на международната туристическа карта заради изключителните маркетингови усилия на други държави да се изтъкнат. Четвърта поредна година нямаме видеоклип, който да представя България като дестинация! Албания се превръща в перла на Западните Балкани с ръст около 30% на туристопотока за миналата година. Гръцкият ръст е около 25%. България остава с някакви 4-5% ръст за 2023 г и това е притеснително", завърши д-р Захариев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Природни стихии
Великден 2024 г.
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: