Официално 33-ма души у нас са заразени с британския вариант на коронавируса

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
14:07 / 06.02.2021
1198
Официално към момента у нас са установени 33 заразени с британския вариант на коронавуриса и няма случаи на бразилски и южноафрикански щам. Това съобщи в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ вирусологът проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите ѝ в процент от всички положителни проби се търси не само британският вариант, а и всички други основни варианти, които са важни.

В Центъра се работи върху въвеждане на нова методика, нов апарат, което многократно ще се ускори обработването на пробите - седмично вместо 48 ще се обработват 250 проби, и значително ще се понижи себестойността на една проба.

Предвид изискването на Европейския център за контрол на болестите - поне 5% от положителните проби да бъдат секвенирани, надяваме се да достигнем този процент. Ако в бъдеще броят на положителните проби нарастнe значително, е възможно да не можем да обработваме тези 5%, отбеляза проф. Христова.

Има леко покачване на броя на заразените и пада възрастта, сподели наблюденията си от последната седмица общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС.

Младите правят повече контакти, а възрастните са повече на закрито, пазят се повече, но хората не искат да се карантинират, не искат да останат у дома - това наблюдаваме. Хората укриват близките си, за да ходят на работа, за да не останат под карантина и да не са изолирани, което забавя диагностиката и дава възможност да се разпространява заболяването, отбеляза д-р Николова.

"Сложното при ваксинирането е логистиката. Например, една ампула се поставя на пет човека и тя трябва да се използва за определено време след отварянето, а често сред записаните за имунизация в деня се оказват хора, които не бива да се ваксинират в момента'', каза още тя.

Виж коментарите (1)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).