Официално: Гарантираните депозити в КТБ са 255 000 за 3,6 милиарда лева

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
16:43 / 25.11.2014
1931
255 000 са вложителите с гарантирани депозити в Корпоративна търговска банка, заяви новият председател на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков, цитиран от БНР. 

Общата сума на гарантираните сметки е 3,6 милиарда лева, като парите ще бъдат осигурени в клоновете на деветте обслужващи банки.

Въпреки първоначалните намерения поне в първите събота и неделя след началото на изплащането клоновете да работят извънредно, това няма да се случи по технически причини. Миленков апелира към вложителите да не се струпват пред банките още на 4 декември, когато започва изплащането, за да се избегне напрежение.

"Изплащането на гарантираните влогове в КТБ ще продължи 5 години", обясни Радослав Миленков. 

Ако вложителят иска да вземе парите си в брой, трябва да има предвид, че това не е безплатно, и да се обади в банката няколко дни предварително.

За изтегляне на суми до 3 хиляди лева таксата е 3 лева, след което с нарастване на сумата тя нараства, като за най-големите суми се изисква и предварителна заявка. Не съветваме хората да теглят големи суми в брой, чисто от гледна точка на сигурността им. По-добре да оперират през банките.

До 100 хиляди лева първата транзакция е безплатна, независимо дали вложителят реши да си открие сметка в обслужващата банка, или да направи превод в сметка на друга финансова институция. Над тази сума обаче преводът ще струва 12 лева. 

Радослав Миленков обяви и какво може да направи вложителят, ако се окаже, че сумата е по-малка от очакванията му:

Той може да оспори сумата, която има да получава, пред квесторите и впоследствие синдиците на КТБ в едногодишен срок, като представи доказателства за своите твърдения. Съответно квесторите или впоследствие синдиците са длъжни да се произнесат по така направеното възражение в 7-дневен срок.

Ако някой не може да отиде лично в банката, трябва да даде нотариално заверено пълномощно на свой представител. Влоговете в чуждестранна валута се изплащат в български лева по курса на БНБ в началния ден на изплащането, независимо кога собствениците им ще решат да се разпоредят с тях. 


Виж коментарите (2)

Още по темата (211):
30.01.2024 Окончателно: Цветан Василев с европейска заповед за арест
22.01.2024 Съдът разреши издаването на европейска заповед за арест на Цветан Василев
05.07.2023 Кольо Парамов за КТБ: Нито един процес по закона "Рико" не се е отървал без много сериозно наказание, нашите подсъдими няма да бъдат пожалени
24.04.2023 Сигналът на Цветан Василев срещу Иван Гешев е внесен в Софийска градска прокуратура
20.04.2023 Сийка Милева: Издадена е нова Европейска заповед за арест на Цветан Василев
20.04.2023 Цветан Василев е обявен отново за издирване с Червена бюлетина на Интерпол
Още новини от Национални новини:
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).