Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Официално: Искат връщане на задължителното носене на маски на открито!
Автор: Екип Varna24.bg 13:22 / 20.10.2020Коментари (57)3219
© Varna24.bg
Продължителността на карантината, въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, които да нямат рестриктивен характер, засилването на държавния здравен контрол чрез учестени проверки, критериите за дехоспитализация на пациенти с доказан COVID-19, кадровата обезпеченост с легла и медицински специалисти, обсъдиха днес, 20 октомври, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, зам.-министър Бойко Пенков, експерти от МЗ и членове на Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести в рамките на двучасов видеоконферентен разговор.

"По време на срещите в страната колеги от всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболяемостта, и настояват за по-строг контрол на ситуацията и въвеждане на маски на открито“, коментира проф. Ангелов. В доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също се отправя предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата, на открито.

"Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем. Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го направим“, допълни здравният министър.

В рамките на срещата членовете на експертните съвети и здравният министър коментираха и хипотезата за намаляване на карантината на контактни лица от 14 на 10 дни.

Главните координатори на Експертния съвет по епидемиология и Експертния съвет по инфекциозни болести, съответно - проф. д-р Йорданка Стоилова, ръководител на катедра "Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации" на МУ-Пловдив и проф. д-р Татяна Червенякова, професор в Катедрата по инфекциозни болести, епидемиология, паразитология и тропическа медицина на МУ-София, изразиха категорично одобрение както за носенето на маски на открито, така и за намаляване продължителността на карантината при контактни лица на 10 дни, като условие за последното трябва да бъде липсата на клинични симптоми.

По отношение правилата за дехоспитализация експертите посочиха, че критериите следва да бъдат преосмислени в частта образни данни, за да имат медиците по места по-голяма гъвкавост при оценка на индивидуалното здравословно състояние на пациентите.

"Общата ни цел е да намалим разпространението на COVID-19 без да налагаме рестриктивни мерки и да повлияваме върху социалния живот и психическото здраве на българите“, посочи зам.-здравният министър Бойко Пенков.



Още по темата: общо новини по темата: 14886
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/2481 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Предлагам по една маска за лице да си направим, хем здравословна, хем покрива носа, че даже и цялото лице.... свежа кожа и прочее ...
0
 
 
Боклуци долни пак с вашите простотиииии
-1
 
 
След като стават задължителни, тогава трябва да ги раздават безплатно!
-1
 
 
И Плашикунчев и Плашиминистъра на здравеопазването до вчера говореха друго - колко било готино на чист въздух и как не трябвало да има маски, да не се пречи на зимния туризъм и сега се изакаха на метенето. Мдаа... Прелюдия към поставяне отново на КПП-та... Затваряне на държавата и пълна диктатура !
0
 
 
Малко логика в наредбите за да се спазват, в затворени пространства...да, затваряне на клубове и молове да, спазване дистанция и чистота е достатъчно.
-3
 
 
Късно е! Затваряте молове, кина, заведения, хотели, реторанти, кафенета, дискотеки, всичко що е за хранене, книжарници, всичко., да остава да работи само болници и погребални агенции. забрана за излизане освен за храна, до най близкия магазин. Маските залепени с лепило на мутрите на Булгаристан капут и който излезе, бой с тояга по краката, докато припадне пред блока, извличат го в кочината и там да спи. Булгаропитека разбира само от бой и от това да му вземеш паричките...жалка територия населена с дебили...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: