Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Официално: Предложиха удължаване на мерките до 31 януари с някои изключения! Борисов съгласен!
Автор: Екип Varna24.bg 15:03 / 16.12.2020Коментари (21)3009
©
Действащите противоепидемични мерки, въведени на 27 ноември 2020 г., да продължат да действат до 31 януари 2021 г., като изключения да бъдат направени за учениците от 1 до 4 клас, детските градини и местата за хранене към хотелите. Това предложиха здравният министър Костадин Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов.

Още миналата седмица премиерът изиска от НОЩ да подготви доклад за ефективността на противоепидемичните мерки и експертно становище за тяхното действие предвид актуалната обстановка с COVID-19.

"Обществото очаква от нас в следващите дни да бъде информирано и то своевременно какво възнамеряваме да правим на базата и то единствено и само на медицинската експертиза - според броя на заразените, на оздравелите и др.“, заяви в началото на съвещанието министър-председателят Бойко Борисов.

Здравният министър докладва, че за една седмица броят на излекуваните българи от новия вирус е 18 907 души. "Другото положително като резултат от въвеждането на мерките е, че заболеваемостта в страната спадна и вече е под 600 на 100 000 души население. Нямаме области, оцветени в черно, където тя е над 1000 на 100 000 души“, изтъкна министър Ангелов. Въпреки посочените тенденции обаче България запазва мястото си по заболеваемост в ЕС, продължава да държи 10-а и 11-а позиция, а по показателя смъртност страната ни е на първо място.

В този контекст и след проведените редица срещи със съсловните организации и компетентните структури, министърът на здравеопазването предложи на премиера всички разписани мерки, които спират да действат на 21 декември 2020 г., да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г. с изключение на следните: разрешаване на учениците от 1 до 4 клас да започнат да посещават училище от 4 януари догодина, както и отваряне на детските градини и яслите; от 1 януари да се отворят галерии, музеи, кина, както и театрите, които не са затваряни, като работят при капацитет от 30% и през седалка; разрешаване местата за хранене в хотелите да могат да работят с до 50% заетост само за гости на хотелите с въведен вечерен час до 22 ч.

Здравният министър подчерта, че поради продължаващия силен натиск върху здравната системата е немислимо да се говори за още по-голямо разхлабване на ограниченията у нас. "Затова всички останали мерки, които и към момента действат, предлагаме да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г. като следващото им преразглеждане да бъде на 21 януари, отнасящо се за периода след 1 февруари“, добави здравният министър.

Министър-председателят Бойко Борисов бе категоричен, че при взимането на решения винаги се е облягал на становището на експертите. Премиерът изтъкна, че на фона на затегнатите мерки в Европа и света, България продължава да прилага най-либералния режим, който щади психиката на хората и им дава възможност за свободно движение.

"При настоящата ситуация и при тази натовареност на здравната система можем да удържим със сега действащите мерки и да се надяваме след празниците новите случаи да продължат да намаляват“, подчерта премиерът Борисов. Министър-председателят посочи, че удължаването на мерките до 31 януари 2021 г. изисква държавата да осигури нови 250 милиона лева, с които да се компенсират временно затворените бизнеси или тези с ограничена дейност. "Трябва да преминем през тези дни. Пандемията е непредсказуема, затова - колкото може да се пазим с дисциплина, дистанция, дезинфекция“, заяви премиерът Борисов.

Той изиска всекидневно да се прилага строг контрол по изпълнението на противоепидемичните мерки, а на нарушителите – да се налагат санкции. "Направеното предложение за удължаването на мерките е много балансирано, така ще укрепим крехката тенденция към намаляване на случаите на COVID-19, а след празниците ще обсъдим възможност да смекчим допълнително мерките“, заяви в хода на работното съвещание при премиера главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Председателят на НОЩ и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски допълни, че предвид заболеваемостта към момента не може да има по-голямо разхлабване на ограниченията. Подробности с финално уточняване на направените предложения за мерките и съответните срокове ще бъдат съобщени утре на редовния брифинг на министъра на здравеопазването и представителите на НОЩ.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ще правят каквото правят в Европа, само дето ги е страх да го направят от раз.Не смеят заради икономическите интереси на някои...
0
 
 
И не забравяйте че тези които ви затварят и ограничават взимат по 20000лв без бонусите месечно ;)
-1
 
 
Некадърниците така и не разбраха, че децата най много пренасят вируса, особено най малките, видях доста приятели и познати които се пазиха стриктно с ръкавици, маски, шлемове, но вкъще бяха спокойни и от там се заразиха понеже децата са без симптом и или с много леки за които наивни и те смятат че са наистина ли...
+1
 
 
Кви мерки ,кви 5 лева ????? В момента НЯМА абсолютно никакви мерки ! Не да се говори за удължаване,а да има супер строг контрол на сегашните .Това трябва ! А как да стане ? Ми много лесно.Глоби ,глоби,глоби и после пак глоби,и след това още глоби и глоби.Докато маймуната се възпита !
на 16.12.2020 г.
-3
 
 
Малко е. Предлагам да затворим хората вкъщи завинаги, но да плащат данъци и кредити, както електричество и вода. Така ще е супер, няма да се заразят с корона вирус, нищо че по- голямата част го изкарват безсимптомно. Ще си умрат от рак, диабет, автоимунни заболявания и всички други болести причинени от стрес, бедност и глад.
на 16.12.2020 г.
-4
 
 
ОСТАВКА НА ГАДОВЕТЕ ОТ ГЕРБ И ЛЕКАРИТЕ МАФИОТИ.
0
 
 
С тези антигенни тестове вече нещата са неконтролируеми! От тук нататък ще бъде “.. и който отцелее” много жалко защото мнозинството са на принципа “Е*ал съм му мамата”. Болни хора обикалят без контрол където си пожелаят и разпространяват вируса. Тая мизерия ще е търкаляме още дълго време! На повечето хора още им е проблем затварянето, а тя работата е къде къде по дебела! И ваксините няма да оправят положението!
0
 
 
Отново пълна олигофрения -Отварят кината а повечето от тях са на територията на Мол как ще се ограничи движението вътре? - Учениците на кино може а на училище не може -Напълно провалена година на учениците от 7 клас езикови гимназии и 12 клас готвещи се за матури -Ресторант в хотел може а разположен извън хотел не може. Каква е разликата? В крайна сметка какво се оказва затворено Мол ,игрални зали фитнеси,плувни басейни,ресторанти друго всичко се отваря ББ се провали напълно при овладяването на пандемията,поне да беше видял как го прави баба ти Меркел
-3
 
 
На бунт,глада е по силен от всичко ,да ги изринем, ще стане страшно, започва се!!!
-3
 
 
Продължава терорът над населението. Само мизерник може да се радва на това.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: