Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Официално поискаха Альоша да бъде преправен на Васил Левски!
Автор: Екип Varna24.bg 12:03 / 07.03.2022Коментари (88)819
© Varna24.bg
Plovdiv24.bg публикува писмото на група български интелектуалци, политици и граждани без редакторска намеса. То е изпратено също до: президента на България, премиера, председателя на Народното събрание, кмета на Пловдив и областния управител на Пловдив:

Уважаеми дами и господа, 

Град Пловдив е най-старият жив град в Европа, неговата история е повече от 8 000 години. През 2019 г. Пловдив беше европейска столица на културата. В тази връзка искаме да заявим следното: 

Над нашия велик град с хилядолетна история се извисява един паметник, който символизира най-унизителната страница от българската история: окупирането на България от Сталиновата Червена армия и посичането, ликвидирането за десетилетия на българската свобода. Паметникът "Альоша" е нетърпима гавра с националното достойнство на българите.

Този паметник е злотворен комунистически фетиш, разделящ за вечни времена нацията ни, той също така е маркер, обозначаващ завоевателните аспирации на руския империализъм спрямо България. Паметникът "Альоша" е грозен антикултурен, чисто идеологически и пропаганден артефакт на комунистическото варварство, който няма място в град като Пловдив, град с толкова славна, бляскава и хилядолетна културна традиция. Паметникът "Альоша" е всекидневна обида за тъй културните и толерантни граждани на Пловдив. Нетърпимата културна, историческа, нравствена, психологическа аномалия около паметника "Альоша" е крайно време да бъде премахната. 

Нашата идея и инициатива е проста, лесна и дори твърде икономична за осъществяване: паметникът "Альоша" би могъл да бъде използван като материал, от който (чрез подобаващото префасониране и преобразяване) художниците-скулптури биха могли да изваят статуята на Апостола на българската свобода Васил Левски. Смятаме, че ако над върха Бунарджик в Пловдив изобщо трябва да има някаква статуя, то това може да бъде само и единствено статуята на най-великия българин - Васил Левски.

Длъжни сме да отбележим убеждението си, че едва ли се налага да обосноваваме такова едно безспорно предложение, всеки българин, ако послуша сърцето си (което никога не греши!) ще признае, че само Левски може да стои там, на най-високото, над целия град. Само той заслужава такава голяма чест, никой друг. Няма никаква нужда повече да обясняваме и обосноваваме предложение, чиято естествена рационалност е толкова лесно установима.

Альоша и Левски, разбира се, са несравними в културно, историческо и духовно отношение величини. Срамота е, че Альоша се извисява там, над целия град, а Апостолът на българската свобода има незабележимо отникъде малко бюстче там, долу, под ботушите на окупатора! Който разбира, разбира, само тотално бездушните няма да разберат: тази убийствена гавра трябва да бъде премахната час по-скоро! 

Надяваме се, уважаеми дами и господа управници на Европа и България, че ще направите нужното в пределите на своите пълномощия щото да спомогнете този въпрос да бъде решен по единствено справедливия и разумен начин, а именно според предписаното в горното тъй просто и ясно предложение, притежаващо достойнствата и съвършенството на всяка истина.

Националната чест на България и българите не е нещо, което може да бъде безкрайно пренебрегвано и тъпкано. Свободолюбивият дух на Европа и България изискват това. 


Г-н Областен управител,

Господин Кмете, 

Настояваме в най-скоро време да предприемете всички необходими мерки по осъществяването на предложената промяна или пък, още по-добре, по премахването на паметника Альоша от хълма Бунарджик, т.е. по изпълнението на съответното решение на Общинския съвет за демонтирането на паметника на окупатора Альоша. 

С най-добро чувство подписваме ние, инициаторите на тази петиция: 

1. Христо Марков

2. Николай Димов

3. Ангел Грънчаров

4. Владимир Петков-Трашов

5. Димитър Атанасов - Кабули

6. Неделин Бояджиев

7. Иво Инджев

8. Мария Василева

9. Райчо Радев

10. Весела Христозова

11. Георги Стоянов

12. Йордан Тошев

13. Тодор Даскалов

14. Здравка Рубин

15. Томи Томев

16. Любен Воденичаров 

Приканваме всички, които подкрепят искането на тази петиция, да се подпишат под нея! 

Първото публикуване на тази петиция е през 2019 г. По тази причина, при сегашното й осъвременяване, сметнахме за уместно да оставим в неизменен вид списъка на първоначалните й инициатори, независимо че някои от тях, примерно като уважаемия политик и общественик г-н Христо Марков или историка г-н Неделин Бояджиев, Бог да ги прости, са вече покойници.



Още по темата: общо новини по темата: 17
27.02.2024 »
05.02.2024 »
31.01.2024 »
29.01.2024 »
18.01.2024 »
17.01.2024 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Категорично НЕ!Да не сте посмяли да пипнете паметника на Альоша и само още веднъж да сте пипнали паметника ще стане лошо и ще ви се види тесен града.Мамицата ви мръсна русофобска.Омръзна ми от русофоби в тая държава,които не зачитат историята ни и братята руснаци освободители ги нямате за нищо,а забравяте че сме славянски народ и братя българи с общ славянски език.Има си място на Левски и неговото място е в родният му град Карлово,има си паметник на Левски в Пловдив и той е на Бунарджика в парка,в градската градина на центъра има паметник на Ботев,в центъра на София си има паметник Александър Невски и там имат паметници на Ботев и Левски.Хайде холан,няма да стане тая работа и няма да се пипа,нито да се маха този паметник,гледайте си работата и вървете на майната си.Некадърници и продажници.
-1
 
 
Майнииии вие един тъп баскетболист не можете да свалите от кметското място Альоша ще махате!?Смешки!
-1
 
 
Кои са тези боклуци ,че ще решават за паметника Альоша.Те ли го построиха .Искат на Васил Левски добре направете го на Младежкия най високото тепе но вие дайте парите за него..Там горе е празно и има един басейн на 70г.Альоша си е един символ на Пловдив.Най лесно се руши но трудно се гради .Махнете и бутнете Аец Козлодуй,всички Тец,Язовири Вец и те са руски и строени от съв.специалисти.Махнете и паметника на цар Александър 2 .Тоя нали е дошъл с цел да заграби България за 100г.Що за хора сте които нищо не са построили за 32 г .
+2
 
 
Абсолютно "ЗА" -да го пращат в братската могила, диктатурофилите там да ходят да го целуват.
-1
 
 
Проблем са българските политици които са готови да бъдат подлоги на всеки господар. Альоша който е символ на града и исторически факт на времето, е редно да остане. Грешно е този паметник да се асоциира със злините в миналото и с войната днес. Невярно е. Добре е да ни обединяват позитивните неща а не омразата. Да направим паметник на Левски - чудесна идея, но е глупост да вградиш образа на Апостола в тялото на Альоша.
+2
 
 
Родът ми е от Копривщица. 4 поколения вече живеем в Пловдив. Този паметник е символ на набедените “освободители”. Да го сложат в някой музей на съвестката история и толкова. Над Пловдив трябва да е символ на българите, а не символ на един тоталитарен строй погубил хиляди учители, свещеници, банкери и всички неудобни на комунистическите мажоретки на Москва! Подкрепящите Путин са утайка от шизофреници!
+3
 
 
Всеки против тази идея е национален предател. И да поясня за путинските тролове: Паметника ще бъде демонтиран и преместен в музея на социализма. Никой няма да унищожава историята. Пак ще можете да му се кланяте и да го гледате просто няма да е над града ни.
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 07.03.2022 г.
+3
 
 
Крайно време беше. Този с кепето е символ на неспирното руско влияние в България! Та, до сега.
+4
 
 
Да го няма, каквото ще да е само да не е този пиян руски окупатор! Готов съм да дам три дни безвъзмезден труд, за да се демонтира този идиотски паметник!
+5
 
 
Би било добре,да е и паметник на най-големият дарител на Пловдив- Димитър Кудоглу.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Бюджет на Варна 2024 г.
Близки издирват Димитър Малинов
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: